Vid vilken ålder är dagis lämpligt för barn? Avsnitt 3 säsong 3

I säsongens tredje avsnitt pratar vi om ett ämne som både engagerar och väcker åsikter, nämligen dagis. Vi läste en artikel på YLE där det visade sig att finländska föräldrar tyckte att redan 1 åringar lämpar sig för dagis och det tyckte vi var intressant. Vi kände att vi gärna vill prata lite om detta och fundera och diskutera tillsammans med våra följare.

Vi pratar mycket om skillnaden mellan behovet av den pedagogiska verksamheten och behovet av dagvård. Små barn behöver kanske inte dagis på grund av den pedagogiska biten? Varför tror många föräldrar att deras egna sällskap och vardag tillsammans med barnen inte är tillräckligt bra? Yngre barn har det bra på dagis, många familjer kan inte välja och ingen skall behöva känna varken skuld eller skam över att barnen börjat dagis ”tidigt”!

Något som gjorde oss ledsna var att så gott som alla som hörde av sig med egna berättelser kände att de blivit skammade över sina val. Oberoende om det handlade om att barnen började dagis ”tidigt” eller var hemma ”länge”.

Dagisfrågan är komplex och handlar sällan endast om åsikter och val, faktorer som familjens ekonomi, föräldrarnas mående och övrig livssituation är det som i slutändan avgör vilket val som är bäst för varje enskilt barn.

Vi pratar om vilken ålder vi anser att är lämplig för våra barn att börja dagis, men inser också att våra egna barn inlett sina dagiskarriärer långt innan den åldern. Som sagt, en komplex fråga. Vi pratar också om vilka tankar och känslor som ordet dagis väcker hos oss själva och hos våra lyssnare.

Det finns massor att prata om när det kommer till dagis och därför kommer vi fortsätta prata om dagis nästa vecka också. Missa inte det!

Du hittar oss på instagram @mammaskaffepaus tagga oss gärna i dina bilder på storyn så att vi får se vad just DU gör när du lyssnar och dela gärna våra avsnitt med dina vänner. Tack för att du lyssnar!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.