Vi stannar hemma nästa vecka

Jag och barnen alltså, Anton åker iväg på jobb som vanligt imorgon. Vi är alla friska och vi väljer att hålla Adam hemma för att han hör till riskgruppen. Skolan är öppen och dagis lika så, men vi behöver inte belasta systemet just nu. Jag är vårdledig och hemma så att hålla barnen hemma vållar inget problem för oss. Adam går bara på ettan ännu och någon vecka borta från skolan kommer inte att påverka honom. Känns så otroligt onödigt att utsätta honom för eventuell smittorisk när det inte är nödvändigt.

Jag förstår att alla inte kan tänka som vi, att de som har jobb att gå till inte kan välja i samma utsträckning som vi kan. Jag hoppas att de som känner sig oroliga hittar sätt som känns trygga för dem. Som mamma till ett barn i riskgruppen ÄR man orolig just nu, det är inte konstigt alls. Jag tror att alla försöker göra det bästa av denna minst sagt konstiga situation.

35ECC0AD-33E4-4D28-B28E-A5030487F738

Vi har velat fram och tillbaka hela helgen, redan på fredagen bestämde vi att Saga får stanna hemma från dagis och nu ikväll tog vi beslutet om att Adam får göra det samma. Vi fick meddelande från rektorn och där framgick det att de går att ordnar undervisning på distans för de elever som tillhör riskgrupper eller av annan orsak inte deltar i undervisningen i skolan just nu. Det fick mig att lyssna på min magkänsla, och genast när beslutet var taget lättade en del av ångesten. Det känns också så att risken att skolorna kommer stängas i något skede är överhängande och då känns det onödigt att ha honom där i någon dag och sedan ändå bli hemma. Nu behöver han inte utsättas för eventuell smittorisk alls. Många har också sagt till oss att inte tveka på att hålla Adam hemma, det gjorde också beslutet enklare att ta. Vi är många föräldrar som går i liknande tankar ikväll. Jag vill rikta mitt varmaste tack till er alla, för det stöd ni gett oss idag!

Tidigare tyckte jag också att folk överreagerade, att vi här i lilla trygga Finland inte kommer drabbas. Ja jag vet att det är otroligt problematiskt att vara så ignorant, att liksom bry sig först sen när faran är tillräckligt nära. Jag insåg inte allvaret, förstod inte varför vi skulle vara oroliga för en ”vanlig flunsa”. För oss är Adams astma en ny grej, han fick sin diagnos i vintras och jag insåg inte ens genast att han kunde vara i riskgruppen. Den senaste veckan har dock min inställning ändrats, mitt i allt är vi inte helt trygga i Finland längre.

Vad var det vi sa ” kanske de tänker som redan förra vecka var oroliga och började förbereda för en eventuell Corona-epidemi i Finland. Jag önskar att det inte hade varit de som fick säga så, men nu gick det ändå såhär. Idag vet vi mycket mer än vi viste för en vecka sedan, jag erkänner att jag idag är orolig. Jag blir otroligt provocerad av de människor som fortfarande tycker att Corona inte är något farligt endast för att det inte drabbar dem. För mig känns det som att man då också skriver att det inte är viktigt att mitt barn kanske blir jättesjuk om han drabbas. Jag vet att det inte är personligt, att ingen menar det riktat till just vår familj men håll i åtanke att det känns så. Det är en konstig situation långt ifrån optimal för någon, men nu är läget vad det är och då måste vi helt enkelt anpassa oss. Evenemang inhiberads och planer görs om, företagare går på knäna och andra kan inte sova av oro. Ingen vinner på detta, förutom WC-papperstillverkarna då kanske.

img_2520

Försök tänka att du är lyckligt lottad om du inte behöver vara oroad över corona, du har det rätt bra om det enda corona ställer till med för dig är inhiberade nöjergrejer. I slutändan är det ändå ett litet pris att betala för att genom det trygga säkerheten för alla de som tillhör riskgrupper. De flesta behöver inte vara rädda, de flesta kan gå till dagis och skola imorgon och inte vara oroade, men för oss innebär detta en risk och därför är oron närvarande för oss.

Försöker behålla lugnet, tänker att vi just nu gör allt vi kan för att skydda barnen och ändå inte skrämma upp dem i onödan. Ingen vinner på att bli hysterisk! Men ingen vinner heller något på att säga vad någon annan kan, ska eller får känna oro över. Var snälla med varandra, visa att ni också bryr er och tvätta händerna. Snart är detta förhoppningsvis över och vi kan återgå till vardagen igen, förhoppningsvis klokare än vi var innan.

4 reaktioner till “Vi stannar hemma nästa vecka”

    1. Ja det visade sig vara väldigt klokt, alla skolor stänger nu från och med onsdag och 4 veckor framåt. Precis som jag gissade hade det varit otroligt onödigt att utsätta honom för smitta i 2 dagar.. Hoppas också att detta snart skall vara över <3

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.