7.3 podcastens dag

podcastensdag

Idag är det podcastens dag och jag tänkte berätta vilka poddar jag brukar lyssna på. De flesta jag lyssnar aktivt på kommer ut med ett nytt avsnitt i veckan och därför tänkte jag presentera poddarna i veckodagsordning. Har ni någon speciell dag som ni tycker är extra bra för poddlyssning? För mig är vardagarna bättre än helgerna, jag prioriterar också poddarna enligt den ordningen att vissa får vara på sådär som radio i bakgrunden medans andra ska lyssnas med största koncentration, gärna under en promenad eller under en lugn kaffestund.

_MG_4408

podcastensdag

Måndag är en bra podd-dag i min podcaster app, den uppdateras nämligen oftast med MÅNGA av mina favoriter.

Föräldrasnack med Carro och Rebecka är en podd om föräldrarollen och ämnen som rör graviditet, förlossning och föräldraskap. Två mammor med fötterna på jorden som har intressanta diskussioner. Mycket känner jag igen eftersom vi har bar i samma åldrar och nu dessutom snart alla är trebarnsmammor. Det är något speciellt med att lyssna på finlandssvenska poddar, de är liksom närmare och mer relaterbara än de svenska med tiotusentals följare. Har du inte lyssnar på Föräldrasnack ska du absolut göra det. Just nu är det paus i poddandet eftersom Carro just fick en bebis, men jag hoppas de skall vara tillbaka i mina lurar snart igen.

Pro Bono är Lovisa Lofsan Sandströms podd där hon möter olika träningsprofiler och diskuterar allt som har med träning och hälsa att göra. Det är intressanta avsnitt som handlar om livet som tränande människa. Alla avsnitt har olika teman, beroende på gästen och allt som oftast handlar det sist och slutligen mest om livet utanför träningen. Kan varmt rekommendera podden om man ens har ett litet intresse för träning och hälsa.

Styrkebyrån är en av de första poddarna som jag i tiderna började lyssna på. En podd med fokus på styrketräning, de pratar om starka kvinnor som lyfter tungt. De har en sund inställning till både träning och kost och förespråkar inget tjafs. Sluta håll på, är en fras som sägs rätt ofta och betyder typ att man ska sluta krångla till allt och äta mat och röra på sig. De satsar själva mycket på sin träning och släpper ut bonusavsnitt på torsdagar som nördar ner sig i en viss övning eller något annat ganska nördigt. Jag har lärt mig massor av podden och gillar den ännu idag.

Mammasanningar podden är en podd som handlar om livet och vardagen med barn i största allmänhet. Jag har följt mammasanningar på instagram länge och gillar hennes stil. Man får följa med i deras vardag och ta del av både det roliga och det jobbiga. Det känns som en väldigt ärlig podd som inte försöka försköna vardagen men inte heller klaga sönder den.

Och såklart sist men absolut inte minst, snarare den största kommersiella podden i sverige, Skäringer och Mannheimer. Denna podd släpps på eftermiddagen på måndagen och jag måste säga att jag alltid väntar på ett nytt avsnitt. Oftast hinner jag inte lyssna på eftermiddagen men sen på kvällen, när barnen sover och allt är undanplockat, DÅ unnar jag mig att lyssna på podden. Det är en perfekt avslutning på måndagen och kikar igång veckan bra. Mia Skäringer är min stora idol och jag älskar hennes sätt att varva allvarligt med humor, hon är klok och rolig och hon har fått mig att tänka på nya sätt gällande feminism och kroppspositivism t.ex. Anna Mannheimer är också otroligt rolig, hon har ett härligt sätt att prata och hon vågar vara ärlig. Dessa två tillsammans är bara bäst och det visar ju statistiken för dem också!

podcastensdag-2

På tisdag är det inte fullt lika många som uppdaterar. Småningom (7.4) kommer ju vår podd, Mammas Kaffepaus också att släppas på tisdagar.

Dålig stämning är verkligen en superbra podd, två feministiska förebilder som pratar om en massa intressanta ämnen. Jag har lärt mig massor om feminism, genusmedvetet föräldraskap och de har fått mig att bli en bättre människa och mamma. Det är en podd som jag tycker att alla borde lyssna på även om det ibland kan vara jobbigt när någon lyfter katten på bordet och påtalar orättvisor man själv är med och bidrar till.

Magnus och Peppes podcast är också en podd jag lyssnat på i många många år. Började lyssna när de flyttade till USA och Peppe studerade där. Nu bor dom ännu där och pratar om aktuella saker som gäller både Finland, Sverige och USA. Jag som inte har så bra koll lär mig ofta något nytt och använder mig ofta av saker de pratar om i podden när jag vill verka påläst och smart. Se det som ett tips.

podcastensdag-3

På onsdagar är det not Ted och Kaj som jag alltid lyssnar på, framgångspodden lyssnar jag på när jag hinner och inte nödvändigvis i rätt ordning alla gånger.

Ted och Kaj podden är en underhållande podd, de kan snöa in sig i den minsta lilla detalj men ändå är det intressant och roligt att lyssna. Deras humor har fått mig att skratta ändå sedan ”mumin visar allt” tiden. Radiopleppo är också något som jag lyssnade på som yngre, det var liksom skämt från det som var coolast i högstadiet. De delar med sig tankar och händelser från deras vardagar, småbarn, författarskap och allt där emellan.

Framgångspodden är också en intressant podd (som kommer ut två gånger i veckan onsdagar och söndagar) där Alexander Pärleros träffar och intervjuar framgångsrika människor. Det är allt från influensers till ekonomer och författare och allt som oftast finns det en intressant historia bakom alla dessa framgångsrika människor.

Inte din morsa eller supermorsorna som det står på deras poddbild, är en podd tillsammans med Ann Söderlund och Sanna Lundell. Det är en podd som blir intressant just för att det är kändisar som har den och de har dessutom båda stora familjer med många barn vilket är intressant på sitt sätt. Detta är inte en podd som jag prioriterar speciellt mycket, den kan vara på när jag börjar sova t.ex. Men eftersom jag en gång börjat lyssna har jag lite svårt att sluta.

podcastensdag-4

På torsdagar är det helt klart momsplaining jag väntar på, en riktig favorit!

Momsplaining är en otroligt bra podd. Den är ärlig men ändå så härlig, dom vågar berätta om mammalivet men det blir inte gnälligt. Kärleken till barnen lyser igen men även om man älskar sina barn så är det ju otroligt jobbigt vissa dagar. Får alltid ny energi av att lyssna på momsplaining. Har du inte lyssnat ännu ska du absolut göra det!

Pillowtalk med Peg och Penny är en podd om livet som systrarna Parnevik lever. Jag lyssnade inte på podden innan Penny blev mamma men nu är det rätt intressant att följa med hur hon är som mamma. Det är inte mycket i deras vardagar som jag kan relatera till men det är kanske det som gör det intressant också.

Nu ska du få höra, är en podd precis som inte din morsa är intressant endast för att de som driver podden är kändisar. Jag gillade Lillelördag bättre som var Anitha Clemens och Ann Söderlunds podd. Nu ska du få höra är också en podd jag lätt kan somna till, eller sätta på sådär i bakgrunden. Man kan fundera varför jag ännu lyssnar på deras podd eftersom den lätt kan irritera mig lite ibland, men ja som utfyllnad tills jag hittat andra favoriter fungerar den.

podcastensdag-5

Fredag är igen en bra podd-dag, många uppdaterar och helst vill jag försöka hinna lyssna på alla. Som tur kommer helgen emot och även om jag inte lyssnar lika mycket på poddar på helgen så kommer det inte heller så många nya poddavsnitt då.

Träningspodden är Lofsans andra podd, denna har hon tillsammans med Jessica Almenäs och inte för att vara sån men jag tror att Lofsan kunde göra en bättre podd tillsammans med någon annan. Jag tycker att Jessica lätt kan bli lite ytlig och sätta stort fokus vid utseende och viktnedgång. Dock har det genom åren blivit bättre och på ett sätt är det skönt att få höra Lofsan bemöta dessa tankar och åsikter också. Många har säkert en stor nytta av det och även om jag kan irritera mig lite på Jessica så väger Lofsans fördelar över så att jag ändå gillar träningspodden.

Alex och Sigges podcast har jag lyssnat på LÄNGE, ofta tycket jag de kan ha vettiga och intressanta diskussioner men där emellan är dom riktiga mansgrisar som inte klarar av att kvinnliga poddare har större poddar än deras. De behöver ofta trycka ner Mia Skäringer eller Elaine Eksvärd vilket jag tycker är både tröttsamt och onödigt. PR ger det ju podden så jag gissar att det är därför de gör det. Alex Schulman skriver magiska böcker och Alex och Sigge får som sagt till riktigt bra diskussioner också, men mansgriseriet hade de gärna kunnat lägga av med.

Sånt är Livet med Alex & Ida är också det en familjepodd om livet och vardagen i småbarnsåren. Deras lilla Elvis är jämngammal med Vidar och det är intressant att höra vad en familj med endast ett barn funderar på. Mycket håller jag inte alls med om medans andra saker är väldigt intressanta, det är intressant att höra om deras funderingar kring var de ska bo och de avsnitt som de pratat mer om sociala medier har lärt mig en del.

Fredagspodden med Hanna och Amanda, den podden har återkommit till min poddlista så enligt mig har den blivit bättre igen. Systrarna Hanna och Amanda är öppna och ärliga med sin psykiska ohälsa och de har hjälpt mig att inse att man KAN vara tyngd av både ångest och depression och ÄNDÅ vara produktiv och driven. Jag känner igen kärleken de har för sin Farmor, systerskapet och den dagliga kampen mot ångest.

podcastensdag-6

IMG_4763

Norrena och Frantz är en down to earth finlandssvensk podd. Jag tycker oftast att dom har intressanta ämnen och de lyckas engagera sina lyssnare vilket gör att det känns ännu mer aktuellt. Ett avsnitt har jag stängt av och det var när de började diskutera dieter och att med jämna mellanrum gå på soppor för att gå ner några kilon i vikt. Det innehållet passade inte mig. Men det är inte något som präglar podden i vanliga fall, de lyfter stort och smått och vänder och vrider på frågor.

podcastensdag-7

IMG_4764

Veckan avslutas alltid med ett avsnitt av Wahlgren och Wistam, en podd som hållit på länge nu och nästan lika länge har jag följt dem. Just nu är jag lite störd på deras samarbete med viktväktarna, hoppas att de ska vara slut på det samarbetet snart. Det händer massor i deras liv och vecka efter vecka lyckas de prata på om sina liv och göra det intressant. Kan inte sätta fingret på vad det är jag gillar men kanske mest det att det känns som två vanliga kvinnor som umgås och vi som lyssnar sitter med där runt bordet.

_MG_4404

Här var en lista på de poddar som jag för tillfället lyssnar på varje vecka, har jag missat någon viktig podd? Vi firade podcastensdag på MammasKaffepaus instagram också, där flera läsare var ivriga att tipsa om sina favoritpoddar. 

T.ex. fick jag upp ögonen för Hypat vilket verkar vara en intressant finlandssvenskpodd som jag absolut ska lyssna mera på. Andra tips var också Antons favorit Den som skrattar förlorar, Lägsta domstolen, Rulla vagn, Holy Crap & Ofiltrerat.

_MG_4394

Om din favorit inte är med på listan så får du gärna lämna en kommentar och berätta vilken podd jag missat. Nu är podcastensdag slut och jag ska somna till ett avsnitt av någon podd. 

En kommentar till “7.3 podcastens dag”

  1. Jag gillar en Underbar pod med Clara och Erica. De diskuterar en massa olika saker i sina avsnitt och dessutom brukar de göra grejer under tiden, pyssla, baka eller åka på nån utflykt. Så mysiga bakgrundsljud, märks att Erica jobbar med radio.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.