Regler för barnens skärmtid och en morot till läsning

Regler för barnens skärmtid, har ni det i er familj? Skärmtid och speltid är inga lätta grejer och det är säkert inte bara jag som funderar kring det rätt ofta. Redan innan vi bestämde att förra årets julklapp till familjen skulle bli en playstation 4, så hade jag pratat med en massa föräldrar hur de förhåller sig till spelandet. Jag pratade med familjer som har tv-spel och de som inte har. Vägde fördelar mot nackdelar och försökte komma fram till vad som passade bästa för oss. Det känns också ignorant att jag som vuxen bestämmer att tv-spel har noll tolerans hos oss, jag menar till och med jag spelade tv-spel som liten. Jag ville veta vilka regler som fanns (om dom fanns) i olika familjer gällande spelandet och om föräldrarna upplevde att det blev mycket tjafs kring det. Så redan innan vi hade köpt tv-spelet hade jag och Anton kommit fram till några regler för barnens skärmtid.

regler för spel

  • Hos oss följer vi åldersrekommendationerna, det betyder att Adam inte spelar spel han är för liten för. Han får t.ex. inte spela fortnite ännu, det är ju 12 års åldersgräns på det. Med Saga är det såklart svårare, i och med att hon ju kan se när Adam spelar, men hon är väldigt ointresserad av att spela så det har inte ännu skapat problem. Jag gissar att hon kommer få spela spel som är från 7 år före hon fyller 7, men jag kommer försöka lobba för de spel som är okej från 3 år de gånger hon vill spela.
  • Barnen har ingen speltid på vardagarna MEN man kan köpa sig en liten halvtimme om man gjort sina läxor och läser några sidor i en bok. Jag är ganska nöjd över denna regel eftersom den gjort att Adam läser med mycket större iver. Hans talterapeut gillade också idéen när jag pratade om det med henne och i skolan har dom också märkt att läsningen gått framåt. Ja det må betyda att han spelar en halvtimme om dagen MEN han läser också utan att gnälla VARJE DAG. Här känner jag att vi alla vinner.
  • Man får inte spela innan skola eller dagis. På morgonen startar vi inte tvn alls i vanliga fall. Det blir oftast bara gnäll och tjat om den är där och stör. Ibland kan Adam få se på film om han vaknar och stiger upp flera timmar innan taxin kommer och mamman i huset gärna somnar om en stund på soffan.

 

_MG_4042

Förvånansvärt lite tjafs har det varit, nu har vi ju ändå haft PS 4an i 2 månader. En gång har Adam fått spelförbud, men annars har det fungerat bra. Jag var rädd för att spelande hela tiden skulle vara en orsak till gnäll och bråk. Men våra regler har helt klart passat barnen (Adam främst just nu) och eftersom han vet reglerna så är det inte så mycket att diskutera eller gnälla om. Känns skönt. Man måste såklart inte ens ha ett tv-spel hemma, men samtidigt får Adam hellre spela hemma där jag är med och ser VAD han spelar. Tänker också att tv-spel kanske inte är lika spännande om man har det hemma, finns det inte hemma lockar det kanske ännu mer hos kompisar? Eller så ökar intresset? Omöjligt att veta, men för Adam är detta ett intresse och ganska många spel är förvånansvärt utvecklande för honom.

Ja hur man än vänder sig har man röven bak och alla föräldrar gör väl det som de själva tror är bäst för deras barn. Gladast är jag i alla fall över att spelandet också bidrar till antalet lästa sidor i böcker.

_MG_4033

Hur tänker du kring regler för barnens skärmtid eller speltid? Har ni några regler eller andra överenskommelser eller är det inte aktuellt i er familj. Just nu är vi i ett bra mode gällande detta. MÅ DETTA HÅLLA I SIG. Annars kan man väl dra ut strömkabeln och slänga ut spelet också, om det tar mer än det ger.

 

3 reaktioner till “Regler för barnens skärmtid och en morot till läsning”

  1. Avundas de som kan hålla fast i överenskomna regler men även vi har grundregler för speltid. Telefonen är både lättaste och värsta för nu är det Pokemon Go som gäller. En timme per dag räcker inte, och det är oftast jag som ger mera speltid. Tanken jag har då är att han är ute o får friskt luft och för det mesta med vänner = är social.
    En PS3 har vi hemma o får vara konstigt ostörd ibland. Kanske just för att den är gammal, eller för att den är i vardagsrummet o ”den allmänna trivseln går före spelandet”, dvs om lillasyster vill se på tv så har det företräde. Åldersgränser följs gällande spel. Men det är Youtube på Tv:n som är boven!! Gossen kan se i timtal på hur andra spelar Minecraft…jag förstår inte.
    Tyvärr köper jag tid åt mig själv genom att tillåta skärmtid. Mina barn är sociala och vill ha mig med om det ska göras något eller lekas här hemma om ingen kompis är ledig. Så jag tar mina duster då och då när jag utövar högsta makten gällande skärmtid. För även jag spelade när jag var ung och sitter nuförtiden med telefonen i handen rätt mycket, så kanske skärmtid borde gälla även oss föräldrar…?😊

    1. Ja jag håller med om att just pokemon GO är lite knepigt, dom är ju ute och rör på sig och är Adam inne i en fas där han spelar det mer aktivt så brukar jag kunna tumma på reglerna lite. Han kan genom läsning köpa mer tid för telefonen också men då låter vi PS4an vara den dagen. Begränsningen på Adams telefon stänger av appen om den används mer än 30 minuter vilket gör att det inte är JAG som måste ta fighten 🙂 Youtube är ett kapitel för sig, vi hade tur i oturen att Adam råkade komma in på en läskig film som skrämde honom. Vi pratade om att det finns en massa konstigt på YouTube och efter det är det inte lika intressant, och vi har bestämt att barnen inte får se på YouTube utan en vuxen. Känner igen mig i att vuxna också borde se över skärmtiden. Barnen gör ju inte som vi säger utan som vi gör. Tack för din långa kommentar, du lyfta många saker som jag gärna spinner vidare på i andra inlägg 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.