Vår första resa med ett barn med nötallergi

Jag var nog mer nervös inför att resa med Adams nötallergi än jag först insåg. Det var mediciner, intyg, tips och oro blandat i en salig blandning. Insikten att han inte får mat på flyget kom som en överraskning för oss och blev kanske oproportionerligt stort för mig. Om inte ens flygplansmat var säker för honom, hur skulle då någon annan mat vara okej? Buffén på hotellet kändes skrämmande och jag drömde mardrömmar om att vi inte fick hjälp fast han inte kunde andras.

Men vi löste det, vi klarade av att våga slappna av och njuta av resan och viktigaste av allt Adam var frisk och fick inte i sig några nötter under hela veckan. Allergin var med men styrde inte. När vi också fick veta att öns läkare var stationerad utanför vårt hotell så kändes det också mycket tryggare. OM något hände var hjälper nära, tryggt också med tanke på de andra barnen.

Saker som vi fixade innan resan var :

– läkarintyg över alla mediciner som behövdes med. Intyg över att vi behöver ha med egen mat (vilket var onödigt men någpt som tui skrev att vi behövde) och intyg över att vi måste ha med epipennan på flyget.

– tog ut en extra epipenna så att vi hade med oss två stycken. Tog också ut Adams nya allergimedicin och kollade att astmamedicinen skulle räcka över hela resan.

– jag mailade tui och berättade att vi har ett barn med nötallergi. Vi fick väldigt bra bemötande och flyget till och från Kap Verde var nötfritt. Det kändes tryggt att personalen och flygvärdinnorna tog oss på alvar och försökte göra allt för att Adam skulle få en trygg resa

– jag hade läst på olika bloggar och forum om att resa med nötallergi och kände mig trygg i att andra också reser med nötallergi.

– jag pratade med andra som har erfarenhet av att resa med nötallergi.

– jag blev tipsad om att beställa en medpack för att kunna hålla epipennorna kalla i värmen. Ett bra tips, vi använder den nu helatiden för att förvara de viktigaste medicinerna på ett bra (och ett och samma) ställe.

Under resan:

– framme på hotellet tog vi reda på vilka maträtter som kan innehålla nötter. Här var det GULD att ha med min systers sambo som pratar flytande portugisiska. Personalen visade hur de skyltar för allergener och vi kollade den maten som Adam ville äta. På hela veckan var det egentligen bara efterrätterna som han behövde vara noggrann med. Kakorna innehöll nästan alltid nötter och eftersom folk tog olika kakor med samma ”spade” tog vi inga chanser. Adam favorit var som tur gelé (alltså olika färgers gelatinbitar) och glass och det kunde han äta.

– en vuxen gick med Adam när han plockade mat på sin tallrik för att hålla koll.

– bad de andra vuxna om hjälp, påminna om att ta med medicinerna och hålla koll på att han inte äter något vi inte har koll på.

– pratade ofta med Adam om att han behöver visa vad han tänker äta. Han var väldigt duktig och medveten men verkade inte orolig. Avslappnad men ändå noggrann liksom.

– hade med eget snax till Adam, hans favoritgodis och en påse chips. För att ha något säkert på rummet ifall all efterrätt hade varit opassande för honom.

Så skönt att resan gick bra, att jag inte kände mig orolig hela tiden och att Adam inte fick någon allergisk reaktion. Detta är ju ändå hans liv nu, detta ska han leva med resten av sitt liv. Det är nytt för oss alla nu och vi lär oss tillsammans.

2 reaktioner till “Vår första resa med ett barn med nötallergi”

  1. Skönt att ni kunde känna att ni kunde slappna av och att nötallergin inte tog över för mycket. Så härligt att ni hade det bra. Vi var iväg i somras och vi hade också dr på hotellet och det känns tryggt

    1. Ja det känns bra att det inte påverkade själva njutningen av resan nämnvärt ändå. Man är ju alltid lite hispig då man reser med barn 🙈 doktor på hotellet läggs till på listan över saker man vill ha på sin semester 😅 blir mer och mer krav för varje år vi reser 😆

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.