1,5 år av amning, låt vår amningsresa vara just VÅR!

img_1887

Det finns saker som jag känner mig lite extra stolt över som mamma. En av de sakerna är min och Viddes amningsresa. Jag trodde aldrig att jag skulle bli en av de mammorna som ammade länge. Jag var också matad av samhällets idiotiska ideal.

Man måste amma, minst 6 månader men max 1 år

Ammar mamman inte alls eller under 6 månader så är det dåligt, det skammas och påpekas hur VIKTIG amningen är för bebisen, för anknytningen och för närheten. Men visst är det sjukt att det som varit så otroligt viktigt under barnets första 6-12 månader mitt i allt inte endast blir onödigt utan till och med äckligt den dagen barnet blir 1 år. Amning av barn över 1 år blir också en sak som utomstående anser sig ha rätt att kommentera.

IMG_2054

Vad handlar det om? Varför känner någon att hen verkligen måste ha en åsikt om just vår amning. Att säga att amningen av lite äldre barn är pervers visar bara vilken syn personen i fråga har gällande kvinnobröstet. Måste vara jobbigt att bli så förvirrad, liksom ett kvinnobröst som finns till för ett barn och inte för att behaga någon annans sexuella fantasi. Tror ni kvinnobröstet skapades för att vara sexuellt och sedan för att retas med en del av mänskligheten så ska små bebisar äta därifrån också. Seriöst tycker jag det är långt mycket sjukare att påstå att en ammande mamma skulle få ut något sexuellt av sin amning. Fundera lite på det, vem av oss är det som är pervers?!? Vem av oss är det som har problem?

Kanske det handlar om en viss skam som möjligtvis finns hos de mammor som slutat amma tidigt. Ett litet uns av dåligt samvete för att amningen blev så kort? Kanske det är därför det sticker i ögonen när en annan mamma ammar sitt barn ledigt och länge? Kanske smärtar det att se att någon annan frivilligt ammar länge om man själv kämpat för att få till ens en månad av aning. Jag vet inte.

IMG_4771

Det är inte så ofta man ser barn över 1 år ammas, kanske det är därför som många har svårt att föreställa sig att amningen med Vidar nu inte är konstigare än för 1 år sedan. Blir du obekväm när mammor ammar tycker jag att du ska jobba lite med dig själv och din syn på amning! Det är inte mer perverst att amma än att pussa och krama sin 1,5 åring. När det är läge att avsluta amningen kan ingen annan bestämma, det är mellan mamman och barnet Läs på, ta reda på varför det till och med är BRA att amma barn länge. Svårare än så är det inte.

Jag kräver inte stående ovationer för min amning, jag behöver inte få höra att jag är en underbar mamma som dag efter dag, natt efter natt, erbjuder mitt barn trygghet och närhet. Som vecka efter vecka kämpat och satsat 110% för att ens få till en fungerande helamning i början av vår resa. Jag kräver inget alls av de flesta, låt bara vår amning vara just VÅR. Skippa kommentarer om mjölkglas och ”nu är du nog för stor för det där”.

4 reaktioner till “1,5 år av amning, låt vår amningsresa vara just VÅR!”

  1. Ja det är konstigt hur det blir! Med första barnet gillade jag inte alls att amma, delammade i tre månader, och sedan slutade vi ganska nöjt. Med andra barnet kände jag att jag ville amma, och var mer avslappnad kring det också, och vi ammade i ungefär 1,5 år. Sen tyckte jag att det var lite ledsamt när han inte längre var intresserad, men så går det. Ibland kan han ännu villa prova om han ser mig naken, t.ex i bastun, och det får han nog fast det knappast kommer nåt, och då blir jag störd på andras kommentarer om att ”nää, vad gör du nu, stora pojken!”

    1. Tänk så mycket folk blandar sig i, det blir så känsligt också när det handlar om ens egna kropp och jag i alla fall får en känsla av att göra jag något fel både mot mig själv och barnet.
      Jag har också haft olika amningsresor med våra barn, är glad att jag varje gång vågat följa min egna magkänsla. De andra två har fått avsluta amningen när de varit redo och inte länge varit intresserade av amningen. Önskar att Vidar också skall få samma möjlighet 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.