Målsättningar och funderingar 2020

Nytt år nu då alltså, vilket i alla fall för mig betyder tid för reflektion och planering. Vad fungerade bra förra året och vad behöver ändras på för att göra detta år mer friktionsfritt.

Jag hade stora planer för 2019, höga ambitioner men också extremt höga krav. Det blir sällan bra om jag är för hård mot mig själv och mycket riktigt gällde den regeln för 2019 också. Det blev inte som jag hade planerat, men med det sagt blev det inte heller total katastrof. Jag gjorde en del beslut som lättade på bördan psykiskt vilket var både skönt och välbehövligt.

2020 ska bli året jag tar tag i mitt psykiska mående. Nu har jag försökt fixa det på egen hand men kommer sällan speciellt långt innan det går åt helvete igen. Höga toppar följs varje gång av djupdykningar rakt ner i någon form av deppighet igen. Har börjat fundera på om det kanske ligger någon dold diagnos bakom mitt svajiga mående. Inte för att en diagnos skulle göra något lättare, men jag tror att jag själv kunde vara lite snällare mot mig själv om jag svart på vitt får se att det inte är mig det är fel på. Ju mer jag läser kring diagnoser desto mer känner jag igen mig i ADHD diagnosen. Drag av det finns i alla fall hos mig. Det känns både spännande och skrämmande och i skrivande stund vet jag inte ens vart man vänder sig. Är det läkare, psykolog eller någon helt annan stans? Jag vet inte, det jag vet är att jag för min egna och barnens skull behöver ta tag i måendet nu.

Har den senaste tiden råkat läsa om folk som verkligen blivit hjälpta av både terapi och medicin för att må bättre. Förr ansåg jag att det inte var något för mig, jag skulle minsann klara mig själv, men nu vill jag inte må såhär svajigt längre. Vi får se vart det leder helt enkelt. Jag hoppas i alla fall att jag årsskiftet 2020-2021 kommer vara lite klokare och lite mer balanserad. Jag önskar att jag fått lite mer kunskap och kanske några hjälpmedel för att ro iland en vardag utan att krascha.

Innan jag fått någon fason på mitt psykiska mående så tänker jag inte sätta andra målsättningar för detta år. Det känns orättvist för mig själv, jag vill få koll på mitt mående och sedan kunna känna efter vad som på riktigt är rimligt.

Jag vill vara snäll mot mig själv och jag vill försöka gå 10000 steg per dag. För att få frisk luft och lite motion, kroppen och knoppen mår bra av promenader. Mer krav än så får jag inte sätta på mig själv. Inte just nu i alla fall.

Om någon gått igenom liknande får ni gärna berätta, hjälp mig att veta vart jag skall vända mig för att få hjälp och berätta om det är något annat jag behöver tänka på.

2 reaktioner till “Målsättningar och funderingar 2020”

  1. Du kan gå till en psykolog först och prata om du vill, som sedan kan hjälpa dig att hitta en bra läkare i ämnet. Psykologen kan också genom det du berättar bestyrka ditt anande eller sen kanske se något annat, något du inte sett i dina ”symtom”. En psykolog får inte sätta diagnoser men de kan vara skönt att prata med en psykolog först. Detta är bara en tanke jag har. Finns inget rätt eller fel.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.