NEJ kroppspositivitet uppmuntrar inte till fetma! Det ger utrymme för alla kroppar att existera.

Skärmavbild 2019-10-29 kl. 13.17.54.png

Skärmdump från svenska.yle.fi (klicka på länken för att läsa hela artikeln)

Just nu kan ni läsa en väldigt intressant och bra artikel med min fina lillasyster Julia. (Hennes blogg hittar ni HÄR och hennes Instagram HÄR) . En fin artikel om hennes resa mot att tycka om sig själv för den hon är. Att vara neutral eller till och med tycka om sin kropp oberoende av utseende. Så fint! Så viktigt. Och varför är det viktigt? För många känns det som att det skall vara självklart, och ja jag förstår. Har man aldrig varit tjock så är det svårt att förstå. Jag tror till och med att det kan vara omöjligt att helt förstå. Och vi kan ju börja här, har man inte varit tjock behöver man bekanta sig med body positivity innan man hissar sin ”orosflagga”.

Vad tror ni att den första kommentaren under denna artikel var? Under x3ms delning av artikeln på Facebook, där det stod att Julia lärt sig att INTE HATA sin kropp.

”men det är faktist FARLIGT att vara överviktigt, risken med body positivity är att människor inte förstår att det är farligt att vara fet”

HELVETE VAD TRÖTT JAG BLIR! 

  1. Ja överviktiga är oftast fullt medvetna om alla risker som finns. Det påminns de om ständigt, så gott som dagligen.
  2. I artikeln stod också att Julia tidigare lidit av bulimi, spytt upp allt hon ätit och den vägen gått ner i vikt. Det är allt annat än hälsosamt även om vikten var lägre.
  3. Hur fan kan det enda man vill kommentera i denna artikel, som handlar om att släppa skammen och hatet mot sin kropp, vara att man ända måste vara medveten om farorna med övervikt?

Ingenstans i artikeln står det att övervikt rekommenderas, ingenstans står det att man inte ska motionera och äta bra mat. Ingenstans står det att man totalt kan ignorera hälsorisker med att vara fet. Ingenstans står det att livet som överviktigt är problemfritt och ingenstans står det att överviktiga på något sätt skulle vara bättre!

Det som står är att det är okej och också viktigt att försöka börja tycka om sin kropp. Det är lättare att ta hand om sin kropp, sin hälsa och sitt psyke om man tycker om sig själv. Du är inte en sämre människa för att du är tjock, du är precis lika värdefull som alla andra! Du har rätt att vara lycklig, du behöver inte bli smal för att tycka om dig själv.

Som tjock är det härligt att läsa det, som tjock behöver jag påminnas om det dagligen. Jag duger som jag är, jag behöver inte gå ner i vikt för att vara lycklig. Som tjock påminns jag varje dag av samhället om att jag och min kropp är fel. Varför kan då inte en endaste en liten artikel på yle få existera utan att någon genast måste komma med sin hälsohetsande pekpinne. ”övervikt är skadligt” ja okej, men den kommentaren får många att må psykiskt dåligt och det är FAN INTE HÄLSOSAMT DET HELLER!

Okej nu måste jag lugna ner mig lite..

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.