Kanske bäst att passa på?

IMG_9934

Alla tre barn har använt napp när de var små, både Adam och Saga var väldigt mycket mer fästa i sina nappar än Vidde någonsin varit. Adam slutade med nappen när han var 2 år gammal och Saga slutade också när hon var kring 2 år. Hade liksom tänkt att Vidde antagligen också slutar med nappen till nästa sommar eller så. Eller ja, senast då tar jag bort nappen. Men alltså han bryr sig inte om nappen speciellt mycket för tillfället, behöver den inte för att somna, den tröstar honom inte när han är ledsen ja han har liksom inget behov av en napp. Den fyller ingen funktion.

Är det kanske bäst att helt ta bort alla nappar nu då? Att liksom slänga bort dem och gå vidare i livet. Han verkar mogen för det, tror det är hans mamma som inte helt kan släppa taget. Kommer vi undan såhär smärtfritt med att sluta med nappen så är det ju väldigt skönt, därför är det nog ingen dum idé. Om nappen inte är viktig nu när han är 1 år och 3 månader så är det dumt att riskera att den blir viktigt för att sedan ta bort den igen om ett halt år.

Jag är bara så van med att ett barn ”SKA HA” nappen i munnen när de somnar, av gammal vana går jag och hämtar en napp när han skall sova men han vill inte ha den. Och varför skulle han vilja ha den när han fortfarande ammar, endast morgon och kväll idag (high five till mig själv för den) men han får tryggheten från mig och inte från nappen.

De andra två har ju slutat amma utan dramatik, kan tänka mig att ett amningsavslut för Vidar inte kommer gå lika smidigt som att slänga napparna. Vi får se, jag lever fortfarande på hoppet om att han en vacker dag ska vara klar med amningen också. Nu har jag i alla fall plockat undan alla napparna, avvaktar någon dag och ser om det faktiskt är så att den perioden är förbi nu.

När har era barn slutat med napp? Eller har dom inte tagit napp alls? 

3 reaktioner till “Kanske bäst att passa på?”

  1. Rekommendation vi fick är att sluta mellan 9-12månader användningen av tutt o vi tänkte att ju yngre han e ju mindre bryr han sig. Vid 11 månader då de va dags att köpa nya frågade jag min man om jag sku köpa nya eller sluta, han sa sluta. INGET problem alls! Tog lite längre att få han att somna 2 kvällar och på natten för att hitta tröst i att somna om fick han komma till vår säng några nätter (Jag behöver sömn för att fungera som människa och jag far runt som ett yrväder så våra barn ”ska” sova i egen säng) men de va de🤷‍♀️

  2. Storebror och lillebror har använt napp, däremot inte mellanbror, han bara spottade ut den. Jag vet inte om det haft något samband men med mellanbror har amningen funkat bra och med de två andra har jag, minst sagt, fått kämpa på med amning. (Nu blir det väl långsökt men dessutom var mellanbrors förlossning ”lätt” medan de två andra fick sättas igång, var långdragna och tyvärr inte så trevliga minnen). Ibland brukar jag tänka att allt hänger ihop, och även med mammans mående. Nu kom jag kanske lite från ämnet….Men jag ville inte att mina barn skulle ha napp så länge, högst till 2 år, dels pga tänderna och sen för att jag bara tyckte att de kunde få annan tröst sen utan napp. Men vårt tredje barn var nog över 2 år sen ändå, han hade den då han skulle sova.
    Men jag skulle nog ta bort den om jag var du om han visar nu att han inte bryr sig om den så mycket. Min erfarenhet är att nappen kan bli ännu svårare att ta bort ju äldre barnet är.

  3. Einar är ju så pass liten ännu och tar gärna napp när han ska sova eller behöver lite tröst ibland. Har dock försökt införa nallar också så att han kan använda dem sen när det är dags för avvänjning av napp.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.