Första tiden i utegruppen ”REGNBÅGEN”

IMG_7343

Jag har fått flera frågor gällande Sagas dagisdagar, hur fungerar det egentligen med en utegrupp och vad tycker Saga? Tänkte jag skulle berätta lite mer om våra upplevelser i detta inlägg och om ni ännu undrar över något så får ni gärna fråga. Utegrupper på dagis kan ju vara väldigt olika, så nu uttalar jag mig endast om den grupp som Saga är i och de erfarenheter vi hittills fått därifrån. 

Jag blev genast ivrig när jag i våras hörde att det skulle starta en ny utegrupp på Sagas dagis. När jag dessutom fick höra att gruppen skulle fungera på två språk anmälde jag genast vårt intresse, ett val jag inte har ångrat en endaste en dag hittills.

IMG_1184

Utegruppen är som namnet säger utomhus i alla väder. Det ställer såklart en del krav på barnets utkläder och skor men samtidigt är det inte något som vi tidigare heller sparat på. Är barnen på dagis behöver de, enligt mig, ha BRA utkläder även om dom är i en s.k. vanlig grupp. Tror att just utekläderna kan vara en skrämmande faktor för vissa familjer men som jag redan skrev tycker inte jag att det egentligen borde vara någon skillnad.

Nu tänkte jag skriva om våra upplevelser hittills, det har varit sensommarväder med varmare dagar och regnigare dagar.

Samlingspunkten för utegruppen är en grillkåta, den fungerar också som tak de dagar som regnet bara häller ner. Dit för jag Saga på morgonen och Vidar skulle så gärna bli där och leka han också. Redan där finns en massa spännande stenar att klättra på, grenar att lek med och sand att gräva i. Barnen får leka i skogen med allt det roliga som skogen erbjuder, de använder sin fantasi och har inga egentliga leksaker att leka med. Inte en gång har Saga klagat på att hon inte haft tillgång till leksaker, hon har däremot berättat långa historier om stenarna som varit både hästar, bilar och båtar. Att få ta del av alla de spännande lekar barnen hittar på gör mig alldeles varm. Tänk vad barnen kan hitta på bara dom får använda sin fantasi och kreativitet. Gruppen har tillsammans forskat kring olika saker i skogen, byggt en koja, samlat skräp och haft lite längre utfärder. Dom har samling (på två språk), äter lunchen utomhus och vilar under bar himmel. Är så glad att vi fick möjligheten att testa detta, för visst kan jag erkänna att jag var lite nervös de första dagarna. Vad skulle Saga tycka?

IMG_1521

Saga kommer till dagis vid 9 på morgonen och far hem vid 15 tiden och hon är då utomhus alla de timmarna, de barn som kommer redan till frukost eller innan dess äter frukosten inomhus innan dom klär på sig och går ut till kåtan.

Saga älskar utegruppen och hennes enda klagomål är att jag hämtar henne för tidigt. Hon vill till dagis varje dag och har sällan tid att komma hem med mig när jag hämtar henne på eftermiddagen. Jag som vuxen har inget negativt att säga om den alls. Utegruppen känns som en grupp som sådär på riktigt anpassar sig efter barnen, det är härligt att följa med när barnen lär sig en massa om naturen bara genom att vara där. Älskar att hon får vara ute i skogen och leka varje dag, älskar att hon får massa frisk luft och håller tummar och tår att de vanliga ”dagisbobborna” inte skall smitta lika lätt från barn till barn när de bara är utomhus.

Visst är hon lite trött på eftermiddagen men på ett mer beagligt sätt än efter en vanlig dagis dag. Hon säger själv att det är skönt att vara ute, att det är roligt och inte lika stökigt som inne. Ljudnivån blir ju en helt annan ute i en skog än om man är inne med många andra barn. Vi är alla supernöjda med valet att ha henne i utegruppen och jag hoppas den möjligheten skall finnas kvar när Vidar om något år börjar dagis.

IMG_1530

Tänker att jag skriver ett nytt inlägg om utegruppen i vinter, när det är mörkt, kallt och lite mer krävande väder. Som sagt får ni gärna fråga om ni undrar över något.

Är här någon läsare som har sitt barn i en utegrupp? Vad tycker ni? Och har era barn varit friskare?

2 reaktioner till “Första tiden i utegruppen ”REGNBÅGEN””

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.