Svarar på frågor om familjesemester

IMG_7960

Vad roligt att några av er faktiskt hade något att fråga, känns ju alltid lite halvläskigt att öppna upp för en frågestund och så frågar ingen. Hänt mig ett par gånger på instagram t.ex. liksom NADA. Nåja denna gång blev det som tur inte det och i den första delen av svaren skall jag svara på era frågor kring familjesemestrar. Vi kör väl igång genast tycker jag.

IMG_7943

Hur tänker ni när ni planerar en familje semester, vad är viktigast för er familj? Vart drömmer du om att åka på semester med familjen?

Hur tänker vi ja, alltså kan börja med att konstatera att varken jag eller Anton är speciellt modiga när det kommer till resor. Vi är mer ”scandic familjen” om ni förstår vad jag menar. Något tryggt och bra, barnanpassat och liknande koncept på alla ställen.

När vi planerar en resa med familjen är nog just barnanpassat vårt ledord. Det skall vara ett ställe som välkomnar barn, erbjuder barnen något roligt och på smidigast möjliga sätt underlättar en semester med 3 barn. Letar ni efter familjer som gör spännande utflykter, sover i tält, går på fina restauranger och UPPLEVER världen så är vi inte speciellt intressanta. Har någon gång tänkt att t.ex. interrail skulle vara ett straff för en människa som jag. Hade något betlat en interrail resa till mig hade jag tackat nej. Liksom på den nivån är det.

IMG_8143

I år velade vi fram och tillbaka mellan olika alternativ, skulle vi åka till Kolmården (som barnen alltså Adam och Saga önskade) Astrid Lindgrensvärld eller kanske Visby. Vi (jag) ville till Sverige eftersom det är ett ställe jag känner mig trygg på. Liksom kan språket, systemen och låt oss vara ärliga LÖSGODISET där är BÄST! Vi dividerade och funderade och kom tillslut fram till att vi följer barnens önskan och kör 2 heldagar på Kolmården. Sist sov vi på Vildmarkshotellet, men det var SVINDYRT och inte helt värt de pengarna ändå så denna gång valde vi istället ett scandic hotell i Nyköping, ca 30 min med bil från Kolmården. Den stora happeningen var alltså Kolmården i 2 dagar och sedan lite smått roligt enligt dagsform och humör. Innan vi åkte iväg bokade vi alla hotellövernattningar så själva reseschemat var spikat, men sedan kunde vi välja vad vi ville göra vilken dag. Det passade oss väldigt bra och vi fick till en riktigt bra semester denna gång.

IMG_8119

Något som för mig är rätt viktigt när jag reser med barnen är att det finns matställen som serverar mat mina barn vill äta. Vi är inte familjen som behöver mer exotisk mat i Sverige än en burgare på Max, köttbullar med mos och lingon på Kolmården och ett besök till Pinchos. För mig är det viktigaste att barnen äter, att alla blir mätta så att humöret hålls på topp. Tråkigt kanske, men det fungerar för oss.

IMG_7853

Just nu känns det ganska lätt att hitta något som passar alla eftersom Adam och Saga är så pass jämna i ålder och intressen och Vidar fortfarande är väldigt liten och inte har ut något annat av en semester än tid med familjen. Om några år kan det kanske vara mer utmanande att hitta något som alla gillar, tänker att en 4 åring inte vill helt samma saker som en 8 och 10 åring? Men tja det får vi väl ta sen.

IMG_8398

Något drömresemål då, just nu måste jag säga att jag verkligen drömmer om Visby, skulle så gärna åka dit och se och uppleva miljön från Pippi-filmerna. Stränderna lär ska vara fina vilket såklart lockar en familj som ÄLSKAR att simma. Ett besök dit skall vi försöka få till inom några år i alla fall. Sedan drömmer jag om att en dag ta mina barn till Disneyland, men då vill jag att alla skall vara så stora att dom själva kan gå och så att dom alla kommer ihåg något från resan. Jag vet att Anton drömmer om Australien, men ärligt är jag inte speciellt taggad. Svinlång resa och massa livsfarliga djur, känner ångesten krypa i kroppen redan. Liksom jag är ju RÄDD för fästingar…

Jag vet att många drömmer om att visa världen för sina barn, men jag kan inte säga att jag känner igen den tanken. Jag vill umgås med mina barn och ha semester tillsammans ABSOLUT men för mig räcker en pool vid ett hotell på Teneriffa mer än väl. Sådan är jag, finns säkert många som tycker jag är både tråkig och konstig, men ja att resa för att upptäcka har aldrig varit min grej.

IMG_8213

Inför resor med familjen, hur ser er fördelningen ut i packningsskede? Känns hos oss som att allt ansvar ligger på mig medan gubben leker o håller pojken borta (vilket verkligen uppskattas då han river ut allt man försöker packa…suck..) men sen är det de typiska mammas fel om inte allt är med packat. Samma då man kommer hem, får hjälp att tömma bilen men alla kassar skall mamma packa upp annors ligger dom där o stör (vilket de tydligen inte gör hos det manliga könet som med godan ro kan gå runt väskorna på golvet i dagar).
Tänkte att du kanske har några tips då ni är ganska mycket i farten 🙂

Eftersom vi rest en del, alltså till och från Österbotten typ, så är vi rätt så vana att packa både jag och Anton. Efter 7 (!!) års erfarenhet och 3 barn pluss en mamma som HATAR att packa så har vi hittat något sätt som passar oss. Vi panikpackar minuterna innan vi ska iväg, alla kastar ner saker i väskor och så ger vi oss av. De två större packar största delen av sina saker själva, jag kör små kontroller med dem så att dom har med sig kalsonger och trosor, simkläder, några ombyten och beroende på årstid skor och utekläder. Efter många år av resor har jag lärt mig att man alltid packar för mycket, och att man kan KÖPA de saker man ändå alltid har glömt. Jobbigaste jag glömt var mina mediciner men också det löste sig rätt så enkelt. Jag har försökt släppa tanken om den perfekta packningen vilket också gjort själva packades lättare. Vi försöker liksom vårt bästa och löser sedan eventuella problem. Mediciner försöker jag se till att vi har med oss och andra riktigt nödvändiga saker, men har vi något par strumpor för lite brukar det lösa sig. Jag är ändå en mardröm när vi packar, stressar över allt och vill bara iväg. Lätt att nu säga att jag tar det chill men när det kommer till kritan är det lättare sagt än gjort. * erkänner att jag försöker låta coolare än jag är * För att få ett ärligt svar borde vi fråga Anton.

Vi är experter på att tycka att det var den andras ”jävla ansvarsområde” (ni vet reklamen om barnet som glömt gymnastikläderna och säger mamma säger att det är pappas jävla ansvarsområde..bra reklam!) om något är glömt, men är båda medvetna om att vi gjorde så gott vi kunde. Anton har en gång glömt hela sin väska när vi åkte till österbotten, det blev en ny garderob för honom vilket också behövdes, så ingen fara där heller. Hittills är det alltså han som leder i vem som glömt värsta saken, även om mina mediciner nog lätt åker upp på en god andra plats.

När vi kommer hem är det jag som byker, det gör jag annars också, alla väskor töms ut på grovköksgolvet och sedan snurrar bykmaskin och torktumlare tills allt är rent och invikit i skåpen igen. Anton får äran att städa och tvätta bilen, vilket ALLTID behövs efter våra långresor eftersom barnen geggat ner baksätet med sand/smulor och kanske en glass eller två. När vi kommer hem är det också Anton som får se till att barnen ( Vidar då alltså) hålls borta från väskorna så att jag hinner packa upp dem. Att packa upp suger inte heller lika mycket som att packa, så den delen har jag inget emot. Då har jag en klar uppgift och vet när jag är klar.

Jag gissar nog att kassarna skulle bli och ligga några dagar om tömmandet hade varit Antons uppgift, men samtidigt vet jag ju att bilen hade varit ostädad om det varit min. Vi stör oss på olika saker och i just detta dilemma är fördelningen rätt klar och känns bra för oss alla.

-944831341133906469_img_8025

Hur ser det ut i andra familjer? Är det mamman som tar 100% ansvar över packning och uppackning eller delar ni? När får barnen börja ta ansvar över sin packning? 

2 reaktioner till “Svarar på frågor om familjesemester”

  1. Ditt svar hjälpte mig inte alls😂 möjligtvis att gubben får städa bilen😉 jag älskar att planera o göra listor o vill gärna veta på söndagen hur nästa vecka i stora drag skall se ut (det betyder inte att jag inte kan ta överraskningar eller spontana utflykter men om jag inte ha fått processera (?) saker så glömmer jag oftast något). Jag vet att man kan köpa saker men det är väl kanske mera det som stör mig att de förväntas att jag ska ha kommit ihåg allt, vi e ju faktiskt två föräldrar som bör ha lika ansvar.

    1. Haha 😅 jag förstår känslan av att det ”borde” vara mamman som har koll, men är det ni båda som tycker det eller du själv? För som du säger är ni två. Gå igenom allt tillsammans innan ni åker kanske? Jag vet inte. Är svårt när man både vill ha koll och hjälp samtidigt, I know. Känner så igen känslan. Lite av det släppte när Anton packat barnens saker och vi klarat oss på det också. Nej kläderna kanske inte matchade så bra men alternativet är att jag får sköta allt själv. Hos oss är det ofta så att jag själv tycker jag måste göra saker för att jag vill ha det på ett visst sätt. Det är svårt och vi jobbar konstant på att hitta en lagomväg som passar alla 😅😅

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.