På tal om Viddes mat

Efter att ha bloggat om vår amning för några veckor sedan tänkte jag att det kunde passa bra att skriva lite om Viddes mat sådär utöver amningen. Pratar också lite mer om det i det i avsnitt18 av Mammas Kaffepaus Han äter ju ändå en hel del annat än bröstmjlölk också. Jag måste erkänna att jag kände en viss stress inför matintriduktionen denna gång, helt enkelt för att det var så kämpigt med Saga. Hon var inte alls intresserad av mat och är ännu idag rätt så selektiv. Hela matfrågan och alla tankar och känslor kring den är jobbig för mig. Mycket bottnar väl i att jag själv inte har ett sunt förhållande till mat och jag är LIVRÄDD att barnen skall påverkas av det och senare i livet utveckla någon ätströning eller liknande. Nåja sidospår i första stycket, lyckat. Vi fortsätter på den tråden en annan gång.

IMG_3306

Viddes mat då alltså, från början hade jag tänkt att han skulle få fingermat. Eller från början BLW men efter att ha läst på lite mer om det insåg jag att det nog kanske ändå inte var vår grej. För mycket regler helt enkelt och jag kände att jag ändå vill kunna mata också. Nåja det blev en blandning av puréer, fingermat och amning. Hittills känns det väldigt bra, han äter med god aptit vilket för mig glad.

IMG_3315

Om vi är hemma försöker jag ge honom plockmat, har en del i frysen redo att plockas fram när han vill ha lunch. För ett tag sedan gjorde jag kycklingpinnar som han verkligen gillar. På simppelisormiruokakeittiö finns en massa spännande recept, skall absolut testa mer därifrån. Letar ni efter inspiration till fingermat skall ni kika in där.

IMG_7734

Jag vill vara avslappnad och lita på att han fixar bitarna, men lite nervös är jag nog. Vidar blir helatiden duktigare vilket är skönt, men visst hostar han till emellanåt och DÅ isar det till i magen på mig. För visst är jag rädd för att han skall sätta i halsen och inte få luft. T.ex. i detta klipp från nyhetsmorgon får man ganska bra tips på HUR man skall agera ifall ett barn eller en bebis sätter i halsen

Hur har ni andra gjort? Har ni gett mycket plockmat till era barn? Någon som sitter på super bra tips på bra grejer så får ni gärna dela med er. Som sagt har jag glömt det mesta sedan Adam var liten, han åt typ alls som bebis vilket nu Vidde också verkar göra. Så länge han får äta själv är han nöjd. Frukost och kvällsgröten matar vi i honom ännu, men han börjar visa tecken där också att han gärna hade ätit själv. Någon som har tips på frukostar, annat än ägg typ? Dela gärna med er!

IMG_3320

3 reaktioner till “På tal om Viddes mat”

  1. Jag bakade från simppelisormiruoka havregrynsgröt-rieskor (heter de så?). Jätte populärt hos oss. Lätt att ha i frysen och bara micra på morgonen. Även lätt att variera med olika tillbehör i brödet: morot, squash och potatis använde jag.

  2. Vi har nu med tredje barnet kört ren blw, de andra två har fått puréer och sedan lite fingermat då de blivit större. Trean är bara 7 månader än men till frukost brukar hon få t.ex. grötrieskan (som tipsades om ovan), pikakeksit i micron (också från simppeli sormiruokailu), eller så lagar jag helt enkelt extra stabbig gröt i micron (typ 1dl havregryn och 1dl vatten) och serverar i klickar som hon kan äta själv tillsammans med bär, rivet äpple eller så blandar jag i lite Bonne/rainbow fruktpuré i gröten innan servering. Om vi har lite bråttom blir det ibland bara bananstavar och t.ex. talk murun som hon nyss börjat lyckas få in i munnen! Till kvällsmål blir det ungefär samma saker som till frukost. Alpinaeväs från simppeliä sormiruokailua är också bra att ha i en burk i kylen! Det gillar alla barn, inklusive jag själv!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.