Man kör inte lastbil med snoppen!

IMG_3100

Ju äldre barnen blir desto mer märker jag av alla dessa normer som tutas i dem, från kompisar, filmer, böcker och oss vuxna. Jag är snabb med att ifrågasätta när Adam t.ex. kommer och berättar att flickor inte kan eller flickor inte tycker om något. Igår t.ex. pratade vi om lastbilar och vem som KAN köra lastbil.

Mamma du kan inte köra lastbil för du är flicka! Konstaterade Adam. Varje gång blir jag lika förvånad över att han faktiskt hört eller tänkt på dylika saker. Ett litet sting av misslyckande går genom min kropp, har vi liksom inte lärt honom bättre.

Jag tittade förvånat på honom och frågade om man verkligen kör lastbil med snoppen?

Han tittade på mig som att jag var riktigt dum i huvudet och konstaterade att NEJ det gör man verkligen inte.

Då frågade jag igen varför jag som FLICKA inte kunde köra lastbil.

Men DU gör det ju aldrig svarade han. Och visst har han en poäng där, i hans värld blir det ju lätt så att om jag inte gör något som Anton gör så beror det på att jag är flicka.

Då berättade jag att det inte hade att göra med något annat än att jag inte har ett körkort för lastbilar, att man måste gå i lastbilsskola för att få köra. Men att vem som helst får gå i den skolan och man behöver absolut inte vara pojke för det.

Jag och Anton försöker verkligen tänka efter när vi pratar kring dessa saker, så att både Adam och Saga skall känna att dom har samma möjligheter. Vi försöker ge Saga möjlighet att vara delaktig i Antons jobb på samma sätt som Adam. Såklart är Adam äldre och KAN därför göra vissa saker som Saga ännu inte kan men då påpekar vi att de har med ålder att göra. När Saga är 6 år KAN hon också köra lilla grävmaskinen eller mönikjän osv.

IMG_2709

Vi började fundera vad det finns för saker som man som flicka inte kan för att man är flicka. Barnen tänkte och tänkte och sedan konstaterade Saga. Ja jag kan inte STÅ och kissa, till det behöver man en snopp. Och ja där höll jag med, pojkar kan stå och kissa men flickor kan inte göra det lika smidigt. MEN sedan var jag snabb att påpeka hur mycket flickor KAN som pojkar inte kan. Ni vet i denna patriarkala värld behöver Saga mer pepp än Adam eftersom han hela livet kommer bekräftas ändå. Såklart inte sänka Adam, men ja jag tror nog ni förstår hur jag menar. Jag vill verkligen tydligt påpeka när dylika saker sägs, så att dom från början lär sig att det inte finns någon sanning i att flickor inte kan något.

Så vad kan vi flickor då? Jo vi kan ha bebisar i magen och vi kan göra mjölk i våra bröst. Båda två konstaterade att det nog ändå är ganska coolt det. Annars kunde man inte som flicka heller göra saker som pojkar inte kan. Det konstaterade vi allihopa att var bra, alla kan göra allt dom vill och man behöver inte ens fundera på pojke eller flicka.

Jag tror det är viktigt att man som förälder inte slarvigt skyller på att ens barn inte kan göra något på grund av sitt kön. Ni vet om Adam t.ex. vill ha nagellack i butiken (har aldrig hänt men som exempel) och jag skulle säga NEJ det är bara för flickor, fast det egentligen handlar om att vi inte skall köpa något alls. I stunden tänker man kanske inte ens på vad man säger. Jag har iaf många gånger hört föräldrar dra det kortet, nej inte det det är för flickor.

På samma sätt som att  jag aldrig har sagt att Vidar inte kan ha en klänning för att han är pojke utan då istället sagt att vi inte behöver nya kläder till honom just idag eller att klänning kanske inte är så praktiskt på en bebis. Jag är långt ifrån perfekt gällande detta, helt säkert gör jag saker omedvetet som formar barnen till stereotyper. Men jag försöker i alla fall och jag jobbar med mig själv att tänja på mina egna normgränser.

Och nu vet mina barn igen en gång att man inte kör varken lastbilar eller andra maskiner med snoppen, alltså kan VEM SOM HELST köra lastbil.

IMG_6181

Folk blir ofta till sig när dom säger att något är ”för pojkar” om man ifrågasätter snoppens betydelse i det hela. Det brukar ta död på dylika argument rätt snabbt. 

2 reaktioner till “Man kör inte lastbil med snoppen!”

  1. Haha 😂 det där med snoppen var bra, det ska jag komma ihåg till nästa gång hemma hos oss. Vi hade en liknande situation då 4-åringen konstaterade att flickor inte kan bygga med ”pikkulegos”, I proved him wrong! 💪O. fråga hur tänker du nu då, o. då sa han att det är oftast han o pappa som bygger med pikkulegos, o. det är sant men det betyder inte att inte flickor skulle kunna göra sånt. 4-åringen gillar t.ex. Frozen bl.a. filmen o. böcker, men då hade någon dagiskompis (flicka) sagt att det kan han inte göra för att han är pojke?!? 😅

    1. Haha ja det är ett bra argument, man bygger ju inte lego med snoppen 😉 hoppas många föräldrar skulle jobba mer aktivt med att inte ”bestämma” vad pojkar eller flickor kan eller inte kan. Alla kan väl göra allt 😉

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.