Svarar på frågor om att resa med bebis

Fick en fråga av Nadja :

..Kan du tipsa lite + och – med flyget/resan med tanke på småbarn? Vad behöver man? Vad är onödigt? Hade ni vagn med? Var det lätt att få bilstolar till taxi? Packade ni med blöjor och burkmat/gröt/babymat eller handlade ni på plats? Förlåt för många frågor på en och samma gång! 🙂

Och visst kan jag svara på dessa frågor, kan ju också tipsa dig och andra som funderar på att resa med barn att lyssna på vårt poddavsnitt ”familjeresor & annat kaos”

Vidar var 7 månader under denna resa och vi konstaterade många gånger att det var en mycket bra ålder till denna typens resa. Han är alltså en 7 månaders kille som inte ännu kryper, som är nöjd 90% av sin vakna tid och tycker om att sitta och titta på saker som händer omkring honom. Andra 7 månaders ställer andra krav och det är väl bara föräldrarna som känner sin bebis så väl att man vet om man ens vill åka på semester eller inte.

IMG_2288

Om vi börjar med själva flygresan så kommer det första PLUSSET genast. Vi hade packat med en del mat till Vidar eftersom jag inte var säker på utbudet väl framme. (visade sig vara onödigt, men vi kommer till det). Klämmisar och matburkar lastades upp vid säkerhetskontrollen och det vållade inga problem alls. Samma sak gäller ersättning, det var inte aktuellt för vår del denna gång men kommer ihåg att det inte var några problem då vi flög med Saga.

Vi har en specialväska till vår vagn, som man skall använda då man t.ex. flyger med den och i den pekade vi nu vagnen och lite annat smått och gott som skor för att det inte skulle ta plats i våra väskor. Är glad att vi hade med vår egna vagn, eftersom Vidar sover så bra i den. Väskan med vagnen lämnade vi vid bagdrop på samma sätt som våra kappsäckar och jag hade sedan Vidar i bärselen tills vi kom ombord på planet. Också då vi landat hade jag honom i selen vilket var skönt i kaoset med alla väskor och barn och trötta människor.

IMG_2461

När vi steg ombord på planet fanns där en Lollo & Bearnie plastpåse med mat till en bebis, där fanns en banan, en matburk (bona) fruktpurre och en ask med smarties. Det betyder att Vidar inte behövde vänta på maten utan det fanns distraktion för honom genast från början. Nu flög vi sådana tider att Vidar redan hade ätit varm mat innan vi åkte, så vi behövde inte värma mat till honom under själva flyget, men möjligheten fanns. En klämmis åt han under flyget, ammades när vi lyfte och landade och några gånger där emellan för tidsfördriv. Han sov skönt i min famn en stund och han fick beröm av andra resenärer för att han var så snäll. Skönt så. Han råkade sova just då maten serverades och då frågade flygvärdinnan om jag ville spara min mat och äta senare, perfekt då kunde min mamma äta först och sedan ha Vidar i famnen så att jag kunde äta. För trångt är det ju i flyget, så det är guld värt att kunna turas om att t.ex. äta.

Vi åkte inte taxi alls på Teneriffa utan åkte bara bussen till och från flygfältet. Så tyvärr kan jag inte svar på frågan om det är lätt eller svårt med barnstolar och vilka stolar som erbjuds. I bussen hade jag Vidar i bärselen och bussens bälte på mig själv. Inte optimalt såklart, men det fungerade.

IMG_2002

Vagnen hade vi alltså med, vi hade dessutom en reservvagn på hotellet eftersom det hörde till vårt rum. Happy Baby hette rummet och DET kan jag verkligen rekommendera om man reser med Tjäreborg och har riktigt små barn med sig. I rummet finns matstol, barnkärl, skötunderlägg, spjälsäng, badkar, potta, badrumspall, leksaker och en bilmatta, bumbostol och en annan bebisstol. Rummet är på poolnivå vilket betyder att man inte behöver åka hiss utan man kunde traska rakt in i vårt vardagsrum från poolen. Visst klarar man sig utan allt detta MEN det underlättade och vi var nöjda med den lilla extrasumma som vi betalade för bekvämligheten. Vår egna vagn har dock väldigt mycket större hjul vilket är praktiskt t.ex. på stranden. Vi hade klarat oss utan hotellvagnen också, men den kom till användning när Sagas ben blev trötta på kvällarna.

Vi packade med blöjor och en portion mat till varje dag. Det var ganska onödigt, det finns nämligen ett brett utbud av barnmat och blöjor i alla butiker. Pampers, HIPP, SEMPER och andra för oss bekanta märken fanns där. Vi hade klarat oss mer än bra på att spara utrymme i väskorna och köpa sakerna väl framme. Dom hade allt från klämmisar och ”vanliga” burkar till snax, ersättning, välling och grötpulver. Vi hade tagit grötpulver med, men det vägrade Vidar äta. Han åt istället gröten som fanns vid frukostbuffen. Annars också plockade vi ihop mat till honom där ganska ofta, frukter, grönsaker och någon skorpa här och där. Det fungerade väldigt bra. Denna resa kändes det guld värt att han ammar så mycket som han gör ännu, då fanns maten alltid med och de andra han åt var mer tidsfördriv när vi andra åt. I apoteken hade dom också brett utbud på barnrelaterade saker och mat. Kollade dock inte priset så kan inte säga om det var billigare eller dyrare än hemma.

IMG_1946

Vi försökte packa med de saker som vi använder oss av hemma. Och sen då sommarsaker, Vidar hade ofta långärmade kläder ändå eftersom det var lite svalare i skuggan och kläderna också fungerade som solskydd. Smörjer inte solkräm i onödan och absolut inte på en bebis. Därför var sommarsuffletten och solparasollet till vagnen super. Sen har vi också en lite våtdräkt och UV-kläder till Vidar. Så skönt att veta att han är skyddad från solen utan att behöva gegga med solkrämen. En ordentlig sim/solhatt saknade vi till honom. Adam och Saga har varsin från Polarn och Pyret så en sådan skall vi skaffa till Vidar nu också till kommande sommar.

Ett tips som jag kan ge är att ha med många nappband, då kan man sätta fast leksaker i dem under resorna och när bebis är i vagnen vilket gör att dom inte faller ner på smutsiga golv eller på marken hela tiden. På flyget vill man ju inte heller behöva krypa och böka under stolarna för att hitta den där leksaken. Vill man tänka på andra medresenärer väljer man kanske leksaker som inte har en massa ljud.

IMG_1998

Om jag missat något eller om ni vill att jag berättar mer kring något är det bara att fråga så försöker jag svara så bra jag kan. Nästa vecka skall det bli mer aktion på bloggen igen. Tog längre tid än jag kunde ana att landa i vardagen igen. Men småningom skall vi väl börja vara på banan igen.

8 reaktioner till “Svarar på frågor om att resa med bebis”

  1. Det som jag också rekommenderar att sätta en extra slant på är extra benutrymme i flygplanet då barnet ännu inte har egen plats. För det är trångt. Underlättar massor om man har mera plats för alla saker eller då barnet är lite äldre att man kan sätta ner barnet en stund på golvet framför en. Och att resa med baby är det nog enklare då dom hålls på en plats:) Ifjol reste vi med en tiomånaders och han ville mest krypa ner i poolen hela tiden.

    1. Ja det hade varit SUPER 🙂 en gång hade vi bokat så, tror det var då vi flög med Adam till Turkiet. Men då fick man inte sitta där med bebis i famnen, så jag hamnade på en rad bakom alla andra ensam med en 5 månaders bebis. Dom andra hade bra med utrymme och vi hade trångt. Har inte kollat upp hur reglerna är nu, kan ju ha ändrats en del på 6 år. Får man sitta där med bebisar idag är det ju klart värt pengarna 🙂 Ja bebisar som inte ännu kryper är lite lättare att hålla koll på 😉

      1. Tror det är så att vid nödutgången får man inte sitta med baby i famnen men på första raden får man, och där är mera plats.

  2. Men nu minns jag att bara på ena sidan av första raden. Vi flög fyra med egna platser och en baby i famnen och min man satt på andra sidan gången på första raden och där fick han inte hålla babyn så vi vuxna var tvugna att byta plats då vi turades om att hålla babyn och äta osv. Men funkade bra i alla fall.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: