Tips! SÅHÄR skall du tvätta dina händer

Efter att ha haft magsjuka i huset i en vecka börjar det kännas som att man jobbar som kirurg. Ni vet kanske känslan då man står och gnuggar händerna upp till armbågarna hur länge som helst för att man vill tro på att det hjälper. Sådär som man ser att kirurger gör, typ. Och faktum är att god handhygien är A & O när det gäller att skydda sig från bobbor. Man kan faktiskt tvätta händerna på fel sätt, eller fel och fel men inte tillräckligt noggrant. Speciellt om man har barn i familjen lönar det sig att noggrant gå igenom med barnen hur man tvättar händerna på rätt sätt. Nu kanske du tänker att ALLA väl vet hur man skall tvätta händerna. Och ja det kan vara att alla vet det, men något säger mig ändå att det inte är helt självklart. Många gånger tvättar man t.ex. inte händerna tillräckligt länge. Vet du hur länge man skall tvätta inan man sköljer? Läs vidare så får du veta!

bebis Saga 1år och 8 månader här, tänk så liten hon var då hon började Dagis 

När ska man tvätta händerna?

Det finns självklara stunder då man tvättar händerna, efter att man varit på toaletten t.ex. Innan man börjar laga mat och innan man börjar äta. Det är också viktigt att komma igår att tvätta händerna då man kommer hem, oberoende varifrån. Vi fick in detta som rutin när vi hade en liten bebis här hemma. Ibland kan jag behöva påminna barnen (och Anton), men oftast går dom genast till grovköket när dom kommer in.

HUR tvättar man då händerna rätt? 

Börja med att blöta händerna, sedan tar man tvål på händerna och gnuggar händerna tills det löddrar. Kom ihåg att tvätta alla delar av handen, ovansidan, mellan fingrarna, tummarna och naglarna också. 20 sekunder är minimitiden för att få rena händer. Små barn som ännu inte kan räkna till 20 (behöver också hjälp av en vuxen att tvätta händerna ordentligt) kan sjunga en sång. T.ex. Blinka lilla stjärna där. När man sjungit sången kan man skölja händerna och sedan torka noggrant. Saga är verkligen SUPER NOGGRANN när det kommer till att räkna, hon mantrar det viktigaste högt för sig själv mellan alla siffror och konstaterar stolt att hon nu är STOR då hon utan problem kan räkna till 20. Tummen upp till dagis som gjort ett bra jobb där!

Nu när vi haft magsjuka har vi skippat handdukarna och torkat i hushållspapper istället. Lika viktigt som det är att tvätta händerna noggrant är det också att torka dem noggrant. Genast som många runtomkring en är sjuka lönar det sig att skippa handhanddukarna och ta papper istället. Så det gäller väl i princip hela vintern då man har dagisbarn i familjen. Det är också viktigt att återfukta händerna, när man tvättar dom ofta blir dom lätt torra och bakterier kan lätt ”gömma sig” i torra spruckna händer.

När någon är sjuk skall man sprita händerna med KÄSIDESI * 1000 för att vara safe?

Handsprit skall inte användas istället för handtvätt utan OM man använder det skall det användas som ett komplement. Något som jag själv inte visste är att t.ex. käsidesi är helt verkningslöst på det virus som orsakar magsjuka. (läste det på 1177.se) Nog har jag spritat allt mellan varven ändå, bara för att psykiskt veta att jag gjort det. Men jag vet många som endast använder käsidesi och det borde man alltså inte göra. Tvål och vatten är det allra allra viktigaste då det kommer till god handhygien.

Informationen till detta inlägg är taget från 1177.se

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.