En påminnelse från magsjukstugan

Oj vad jag är glad att jag höll Adam hemma igår, att jag litade på magkänslan som sa att om han klagar på ont i magen skall han vara hemma ÄVEN om det igår på eftermiddagen och kvällen kändes ganska så onödigt. Jag lovar nämligen att alla på förskolan är mer än glada över att han var hemma igår för inatt började han SPY. 3 dygn efter att Saga slutat, han verkade hur frisk och kry som helst igår på kvällen, åt kvällsmat med god aptit och somnade utan trubbel. Ändå några timmar senare satte kaoset igång och höll på nästan 12 timmar innan något började hållas i hans mage igen.

img_1471

FYFAN för magsjuka alltså, så lömsk den är. Vi som redan andades ut och trodde Adams ont i magen bara var ett sätt att få bli hemma en dag extra, och så PANG. USCH, ingen vill ha magsjukan på besök och ändå hittar den hem till de flesta barnfamiljer varje vinter.

Idag kom det till och med mail från dagis, med påminnelsen om 48 timmarsregeln och den vill jag också SLÅ ett slag för! HÅLL ALLA BARN HEMMA FRÅN DAGIS OM NÅGON I FAMILJEN HAR MAGSJUKA! ALLA skall hållas HEMMA tills det gått 48 symptomfria timmar för alla i familjen. Och visst vet ju alla att symptomfritt betyder att man inte spytt, haft diarré eller dålig aptit! Det handlar liksom inte om att man skall vara hemma minst 48 timmar efter senaste spya, nej man ska vara hemma 48 friska timmar.

Inte heller denna regel är vattentät, vi hade ju t.ex. en längre tid mellan symptomen än 48 timmar men om man i alla fall försöker hålla dessa så minimerar man ändå risken avsevärt att andra skall smittas. Om alla följer reglerna så gynnas ju alla av dem också, eller hur?

Jag förstår att det kan vara knepigt att följa denna regel, inser ju själv att jag dagar som idag hade varit DJUPT i pisset utan min fina man. Anton tog ledig dag idag för att sköta om Adam. För att minimera risken för att jag eller Vidar skall bli sjuka. Det var guld värt verkligen, för nog hade det varit knepigt att jonglera amning, spyor och en frisk 4 åring helt själv. Men man måste kanske ändå ha en krisplan, liksom vad gör vi om (när) magsjukan kommer på besök. Hur kan vi ordna vardagen så att barnen hålls borta från dagis tillräckligt länge? Jag vet att det är knepigt, ingen vill ju vara barnvakt och riskera magsjukesmittan, men ingen vill heller att halvsjuka barn skall föras till dagis för tidigt och smitta ner kompisarna där. Jag har förstått att detta är ett problem, dagens mail från dagis är ju ett bevis på att alla familjer inte följer dessa regler, dessutom vet jag många som jobbar inom dagvården som beklagar sig över att barn allt som oftast kommer tillbaka för tidigt efter magsjukor.

Nu förstår jag ju att jag har lättare att konstatera att våra barn blir hemma från dagvården/förskolan resten av veckan för att jag är mammaledig. Jag förstår att det är svårare att motivera detta om man jobbar. Men vem skall betala priset för det? Om du som förälder verkligen måste jobba, är det din skyldighet mot ditt eget och alla andras barn att se till att barnet ändå inte är på dagis innan hen är helt frisk. ELLER HUR? Visst kan vi alla gemensamt jobba på att följa dessa regler så att så få som möjligt behöver drabbas av t.ex. magsjuka.

Nu handlar det ju dessutom främst för vår familj om att magsjukan är jobbig och obehaglig. Vi är i grunden friska och borde alla klara av en magsjuka utan större sviter. Men alla familjer har inte samma tur, det räcker ju med att någon i familjen har diabetes t.ex. för att magsjukan kan resultera i flera dygn på sjukhus. Många andra sjukdomar blir också väldigt mycket sämre om man drabbas av magsjuka. Något som kan vara bra att hålla i minnet, när det känns motigt att stanna hemma med sjuka bar tillräckligt länge.

Jag skriver inte detta nu för att påskina hur duktig jag är, jag vill bara lyfta hur viktigt det skulle vara att alla föräldrar tog gemensamt ansvar och inte för barn till dagis före dom är riktigt friska och krya igen.

img_1524

 

7 reaktioner till “En påminnelse från magsjukstugan”

 1. Så bra skrivet Malin! Vi försöker hos oss på jobbet vara supernoga med 48 hs regeln både när det gäller oss själva i personalen men också barnen. Tyvärr händer det ju att man får höra ändå av något barn att jo mitt syskon spydde inatt. Vet att det är svårt för föräldrar att få det pusslat och fixat sådana gånger och önskar att arbetsplatserna kunde visa mera hänsyn. För det är ju bra mycket trevligare att få umgås med friska barn som orkar än de som är halvkrassliga och helst vill hem.

  1. Jo liknande historier har jag också hört om, eller att en förälder är magsjuk men ändå för barnen till dagis för att få vila.. man kan ju inte har tänkt hela vägen igenom då? eller är man verkligen så egoistisk. Hoppas folk ska bli mer medvetna och respektera dessa regler.

 2. Nu får någon klok gärna rätta mig om jag har fel, men det lustiga är ju att när barnen sedan går i skolan har de i princip ”skyldighet” att vara i skolan om de är friska. Dvs om syskonet spyr hemma har de friska barnen inte rätt att ”hänga hemma”, för att motivera skolfrånvaro bör barnet i fråga vara sjukt. Inte kan det väl vara så att bobborna är annorlunda/ inte sprids lika enkelt eller nåt annat jag har missat…? Genom min norska informativa syster höll vi oss stenhårt till 48-h regeln, medan det ännu stod i dagvårdspappren nåt i stil med att barnet kan delta i verksamheten när det orkar igen. Sverige och Norge verkade vara ljusår före med detta.

  1. Jag vet faktiskt inte, i och med att vi inte har skolbarn ännu har jag inte tänkt på det. Men tänker ändå att bobborna smittar mer i dagismiljö än i skolan. Klart det smittar där också men på dagis kan ju samma barn slicka på samma leksaker under samma dag. I de lägre klasserna tror jag nog att man ”får” hålla hemma friska elever till syskon som spyr men någon som vet får gärna rätta här!

 3. 48 timmars regeln är så viktig!!
  Vill dock påpeka att magsjuka är en droppsmitta. Vilket betyder att den inte smittar innan första spya/diarré. Så ett barn som inte spytt/diarré kan inte smitta andra, men hen kan bära med smittan via tex händer..

  1. Många verkar inte förstå att diarre redan är ett symptom, det räknas liksom först när någon spyr. Tänk så många smittor man skulle slippa bara alla hade koll på hur dom sprider sig och vad som skall anses som symptom. Tack för infon 🙂

 4. Förra söndagen spydde vårt yngsta barn (dagisbarn). Idag lördag, nästan en vecka senare, har ingen annan i familjen blivit sjuk. Jag skulle inte hålla hemma våra två skolbarn en vecka ”ifall att” för att lillebror spytt. Det är ju läroplikt. Jag kan ju inte sjukanmäla ett friskt barn. Jag är nog nästan helt säker på att det inte är ok.

  Om jag däremot hade bara dagisbarn skulle jag nog hålla syskonen hemma. Men hur länge håller man dem hemma i så fall? Det borde ju vara en vecka för att vara på säkra sidan.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.