Låt alla barn få ha en fin jul, en vit jul oberoende av snömängd. Putta ingen över kanten, fresta ingen med en flaska som julgåva! 

Är det bara jag som tycker att det är helt GALET att det ännu 2018 inte alls är ovanligt att företag ger en flaska alkohol åt anställda eller samarbetspartners till julklapp?!? Kan vi prata om det? Kan vi prata om att det verkligen är SUPERKORKAT att ge alkohol till andra människor! Ursäkta nu om jag kränker någon, men jag tycker verkligen att det är det dummaste man kan göra. Även om det är en gåva i bästa välmening så kan jag inte förstå varför man skulle ge alkohol till någon?

IMG_0005

Vad vet man om den som får gåvan? Det är nämligen inte så att den där flaskan automatiskt bara hamnar på hyllan, bland alla dom där andra onödiga flaskorna från de senaste 5 åren. Vilket redan det är totalt onödigt HASS på pengar! Tänk om den där gåvan är en orsak att någon som verkligen inte skall dricka alkohol gör det. Tänk om den där gåvan blir för frestande? Tänk om julgåvan blev startskottet på en julhelg av bråk, besvikelse och i värsta fall total katastrof?

Nej det är klart att en firmas julgåva inte gör att någon blir alkoholist och visst har alla människor ett personligt ansvar över sig själva och den egna alkoholkonsumtionen. Men det är ju inte så lätt, hade det varit lätt hade det inte funnits alkoholister. Jag säger såklart inte att någon firma är orsaken till att en människa dricker sig full och förstör julen för sig själv och i värsta fall flera andra. Men jag vill att man tänker igenom detta. Vad är syftet med att GE alkohol. Människor som dricker, de som vill och klarar av att dricka, köper säkert sin egna sprit själv ändå? Eller? Någon som däremot kämpar i det tysta mot ett beroende kanske inte klarar av att stå emot. För vems skull ger man alkohol? Och VEM blir glad av det?

cropped-img_4192.jpg

Låt alla barn få ha en fin jul, en vit jul oberoende av snömängd. Putta ingen över kanten, frästa ingen med en flaska! 

Så istället för en flaska vill jag nu ge tips på vad man hellre kan sätta dom där pengarna på! Vad kostar en flaska, 30-50€ kanske? +/- någon 10€ kanske? Istället för att gå till alko och köpa flaskor skall ni gå in på Project LIVs hemsida och köpa en etisk gåva. Jag är inte sponsrad eller något utan detta är mitt tips och min önskan denna jul!

Skärmavbild 2018-12-04 kl. 11.57.23bilden lånad från project livs hemsida

HÄR kommer du direkt till webbutiken där du kan köpa t.ex. denna etiska julgåva. 30€ kostar den och då får du en julgransboll och ett tackkort. Detta är ju också i mitt tycke en finare gåva än choklad, julstjärnor eller ljus. Alltså inget fel på de gåvorna men folk har och köper det ändå själva. Är man ett större företag kan man också skänka mer pengar såklart, pengar som går till t.ex. pysselmaterial, lekhörnor och drömdagar för sjuka barn och deras familjer. Du hittar mer info om detta på hemsidan! Att ge pengar till en organisation som hjälper sjuka barn att återse ett försvunnet leende är väldigt fint tycker jag. En gåva som jag själv skulle bli väldigt glad av att få. Är du inte bekant med Project LIV hittar du mera info HÄR. Project LIV är för övrigt bara ett alternativ såklart, det finns massvis med olika föreningar som jobbar för viktiga saker.

Skärmavbild 2018-12-04 kl. 12.07.15bilden lånad från project livs hemsida

För att vara säker på att din julgåva sprider lite glädje och inte riskerar att göra julen till en katastrof så SKIPPA FLASKAN och hjälp t.ex. project LIV att hjälpa. To Bring Back A Lost Smile. En julgåva full av omtänksamhet och kärlek.

Sprid och dela gärna detta, tack på förhand! 

6 reaktioner till “Låt alla barn få ha en fin jul, en vit jul oberoende av snömängd. Putta ingen över kanten, fresta ingen med en flaska som julgåva! ”

 1. Jag är av den lite mer annorlunda sorten och har aldrig druckit alkohol (smakat jo, men typ 1tsk om ens det).
  Jag har fått gin och tonic till julklapp från jobbet. Andra gånger jag har fått julklappar jag inte gillat har jag gett dem till någon i familjen men alkohol, nej. Jag hällde den raka vägen i vasken. Även inom idrottssammanhang har jag fått alkohol. Jag tackade snällt men fy f*n va jag var förbannad efteråt. På riktigt? För att jag har hjälp till i UNGDOMSIDROTT(!!!) blir jag belönad med alkohol! Hur tänkte man där?
  Tack för dehär inlägget, skönt att höra att det finns andra ”som jag”! 🙂

  1. ja tänk ändå vad onödiga pengar som hälls ut i vasken, eller i västa fall då leder till problem. Alkohol som tack för ungdomsidrott passar sig nog inte alls, där hade man nog inte tänkt efter över huvudtaget. Många tänker säkert inte heller, man har nu alltid gjort sådär..

 2. Tänkte tillförst att ”äh man kan inte alltid tänka på precis ALLIHOPA. Klart det kan finnas någon som inte borde dricka, men låt företagen ge alkohol om de vill.. alkohol anses ju vara något lite finare ..”
  Men sedan tänkte jag efter och kom ihåg dendär känslan i magen… Dendär känslan som dök upp då pappa fick alkohol till julklapp eller som nyårsgåva. Att vara ett barn och veta att den där flaskan kommer tömmas på en kväll och sedan se sin egen förälder full..
  Bra blogginlägg, med andra ord!

  1. Tack! Jag tror att många tänker just så, att man ska få ge vilken gåva som helst och att det är lite otacksamt att klaga på gåvor. Men jag tänker också på det där lilla barnet som får en klump i magen då en förälder kommer hem med en flaska till julgåva.

 3. Bra att du tar upp detta! Jag har alltid tyckt att alkohol är en tokig gåva, just för att den kan ha enorma konsekvenser. Jag brukar få alkohol till present av jobbet eller andra bekanta med jämna mellanrum och vet aldrig vad jag ska göra med dem. Dricker inte själv alkohol så att till exempel få en vinflaska känns bara onödigt trots att man såklart är tacksam för att någon vill ge en present 🙂 På jobbet brukar vi dock få annat också, ekologiska matprodukter och till exempel en god olivolja. Det tycker jag är väldigt bra presenter! 🙂

  1. Ja alltså vi har skålen fulla av mer eller mindre äcklig sprit dessutom, min man jobbar som egenföretagare och där är det mer regel än undantag att man önskar varandra god jul med en flaska. Jobbar hårt i år för att han inte skall gå med i det. Hellre mat då, eller kanske presentkort så att man kan köpa det man själv gillar / använder. Alla presenter som blir oanvända känns ju ganska så onödiga 🙂 Skönt att höra att flera håller med i alla fall 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.