Må språkintresset hålla i sig

IMG_4470

Saga är ett barn som är väldigt intresserad av språk, hon är riktigt duktig på att härma hur andra språk låter. Hon ”pratar” alltså finska eller engelska, man hör vilket språk hon pratar men hon säger förstås inte riktiga ord. Och nu känner jag ju att jag så väldigt gärna skulle nära hennes intresse. Speciellt för finskan, eftersom jag VET precis hur jävla jävligt det är att inte kunna prata finska. Tack 10 år av skolfinska för att jag fortfarande kan NADA. Vi leker tillsammans ibland och jag pratar den finskan jag kan, vi funderar vad saker heter på finska och hon suger i sig som en svamp. Men mera då? Jag önskar det skulle finnas en tvåspråkig dagisgrupp för henne, vill inte sätta henne på helt fel språk eftersom det lätt skulle kunna kännas otryggt för henne. Språkbad hade varit GULD för henne. Dansen går på båda språken vilket är super! Hon snappar varje vecka upp nya ord.

IMG_4466

Någon som sitter på bra tips? Vill att hon ska få lära sig, att hon inte ska behöva bli förlöjligad. Det är ju det värsta att försöka och någon står bredvid och skrattar. Det FÅR MAN INTE GÖRA! Hur ska man våga försöka prata flera gånger då, om det skall bli en stående skämt att man inte kan finska? Om omvärlden bekräftar det man själv också tror så krävs det massa mod att börja försöka igen.

Enda felet med Anton är ju att han inte är finsk, haha nej skämtar såklart men tänk vilken lyx att få bo i ett tvåspråkigt hem. Eller det hade varit gynnsamt för Saga. För Adams del tror jag att det räcker gott och väl med ett språk.

Språk är viktigt, det är aldrig onödigt att kunna flera språk. Hur gör ni andra enspråkiga familjer för att era barn ska lära sig finska? Gör ni något aktivt? Eller tänker ni att skolan får sköta den delen? Berätta, tipsa och fundera. Så kanske vi hittar på något smart tillsammans!

 

14 reaktioner till “Må språkintresset hålla i sig”

 1. Jag gjorde ju valet att börja prata finska med min flicka från början just så att hon ska få grunden gratis o int behöva traggla sig genom skolfinskan! Men sen igen kommer ju jag från en tvåspråkig familj o har gått i finskt lågstadie, så lite fördelar har jag ju.. Men mitt tips till er e nog att låt barnen se på finska tv-program/filmer, o läs böcker på finska! De enklaste böckerna tror jag nog ni föräldrar också klarar av att läsa trots bristande finskakunskaper 🙂 synd verkligen om det int finns nå finskt eller språkbadsdagis i era trakter.. Här hos oss har de riktigt satsat på finskan de senaste åren och man har finska med på daghemmen dagligen. Det är super i vår väldigt svenska kommun!

  1. Ja verkligen lyx att kunna prata tvåspråk och välja att prata finska med barnen. Vilken fördel för dem 🙂 många här i våra trakter bor i tvåspråkiga familjer, vi är mer udda som endast och enbart pratar svenska med alla.

 2. Folkhälsan ordnar finska språkdusch för 4-8 åringar här i Esbo. Vår 5-åring har gått på det nu under hösten och det har varit helt bra! 1h i veckan är nu inte så mycket, men det ger lite nyfikenhet och nog har det fastnat en del. Vi läser också ibland finska ”herra hakkarainen” böcker där man på varje sida ska hitta ett antal saker på en stor bild. Då kan man tillsammans fundera vad det betyder och försöka hitta saken. Och ja att läsa enkla böcker och titta på barnprogram på finska är också bra!

 3. Våra barn har språkdusch på dagis. Varannan vecka, så inte så mycket men lite grann snappar dom ju upp. Och så spelar 4-åringen på dagis något spel som är tänkt just för dom barn som bara har ett språk hemma. Vi diskuterade detta på utvecklingssamtalet och ett av målen för vår kille var att han skulle spela det mera, är alltså ett brädspel, så att han lär sig flera ord på finska. Ryhmä Hau från Arenan ser dom också ibland på. Och för den äldre har det också kommit in finska via hobbyn. Men jo, inte är det riktigt tillräckligt för att dom ska lära sig ordentligt, tyvärr.

  1. Filmer på finska borde jag nog också börja visa för våra barn. Man blir så bortskämd med Netflix och DVD filmer där man oftast kan välja svenska. Av gammal vana väljer man svenska.

 4. I dagens läge finns de ju en app för allt, månne du inte hittar något lämpligt ”lekigt” för att lära sig finska…? 🙂 har själv lyxen att ha tvåspråkig man som pratar finska med oss

 5. Funderar på precis samma sak. Har själv haft svårt med finskan trots att mina föräldrar försökte med finska klubb, privat finskalärare med mera. Tror att det bästa sättet är att få finskspråkiga kompisar och träffas ganska ofta. Lättare sagt än gjort när man själv i huvudsak har svenskspråkiga vänner. Vi går också på tvåspråkigt musiklekis men det har nog inte kommit någon finska därifrån tyvärr. Någon sorts språkbadsträffar på eftermiddagen, där svenskspråkiga barn får leka med finskspråkiga barn skulle ju vara bra. Kanske man borde tipsa t.ex. Folkhälsan här i Pargas.

 6. Hej! Ville bara snabbt slänga en kommentar gällande dagis: jobbar själv i en grupp som från och med hösten officiellt varit tvåspråkig 😊 (Björkhagens daghem), vi har i och för sig full grupp för tillfället, men tänkte informera att vi existerar i Pargas också 😊

 7. Ja alltså det här med att dagisarna ska vara helt svenska eller finska förstår jag inte riktigt. Visst kanske det är lite råddigt och kanske otryggt för ett litet barn när det börjar om språken blandas hela tiden men jag tror nog att det i längden ger alla barn stora fördelar om dom från små får båda språken genom lek.
  Sen är det ju annat i enbart finskspråkig kommuner, där kanske det inte riktigt går att försöka få in svensk personal 🙂
  Annars tror jag nog dessa språkduschar ökar så småningom kanske det finns på alla dagisar 😊

  1. Ja hoppas verkligen att det kommer satsas mera på att få in det andra språket i dagis också. Språkduschar hade varit super för Saga. I förskolan har dom lekstunder på finska också, och Adam snappar nog upp en del därifrån vilket är super.

 8. Hos oss var barnet i finskspråkig dagvård (familjedagvård) från 1 år och 3 månaders ålder och därefter på finskt dagis till hen började förskola på svenska och därefter skola på svenska. Vi talar ingen finska hemma men vi kan finska. Inga problem med språken/språket.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.