Min egna och barnens skärmtid

Den senaste månaden har vi verkligen gått hårt in för att begränsa barnens skärmtid, alltså TV, netflix, iPad osv. Och jag måste verkligen konstatera att det gett resultat. Dom får se en film / spela en stund på iPaden på fredagskvällarna då vi har vårt fredagsmys, men i övrigt får som göra annat. Det var gnälligt kanske 2 dagar och efter det har dom lekt som aldrig förr, är så glad att vi tog tag i det och att det också ger resultat. Då känns det liksom värt att orka göra det. Barnens skärmtid är alltså under kontroll, något som däremot inte riktigt är det är ju min egna skärmtid.

IMG_5719 2

På min telefon kan jag nu mycket smidigt följa med hur mycket jag verkligen kollar på skärmen. På söndagar meddelar telefonen veckans timmar av skärmtid och jag måste säga att jag nog blev lite mörkrädd då jag såg mina timmar.

Första bilden visar alltså de senaste 7 dagarna, den andra bilden visar gårdagen. Vet inte ens om jag skall skratta eller gåta, gråta känner jag för. 5 timmar varje dag i genomsnitt? Jag skäms verkligen. Känns läskigt att visa detta, känner mig faktiskt lite dålig. Inte över alla timme absolut inte, men att det var såhär pass mycket tid hade jag ändå inte räknat med.

Alltså inte det att jag tycker att man inte skall få vara på sociala medier, jag tycker ju själv om det (hallå 13,5 timmar på instagram på 7 dagar) men när jag ser det såhär svart på vitt inser jag  ju ändå att ja måste ändra något. Inte konstigt att det känns som att jag aldrig hinner få något gjort. Om jag sätter såhär många timmar varje dag på att skrolla. Allt är inte onödigt och jag är inte heller helt säker på hur telefonen mäter timmarna och minuterna, men det är utan tvivel för mycket. För mycket tid som jag inte ens aktivt märker att jag sätter på telefonen.

Och jag märker ju det, GENAST jag har något minut över så hittar jag mig själv på instagram eller Facebook. Skrollandes. Helt planlöst ofta. Jag kan liksom inte bara göra inget. Om jag går på toa skrollar jag samtidigt, när jag lagar mat skrollar jag, när jag nattar barn skrollar jag, när jag ammar bebis skrollar jag. Jag kan också börja på ett inlägg som sedan aldrig publiceras, börja på ett annat som också det lämnar som utkast.

Och visst har jag varit mer på t.ex. instagram nu då vi publicerade mammas kaffepaus, visst har jag hållit på mycket med telefonen senaste dagarna, men ändå!

Någon ändring måste det nog bli. Som första åtgärd skall jag ett tag nu ta bort alla notiser, för att helt enkelt inte lockas till att kolla på telefonen HELA tiden. Hoppas på lite snyggare siffror nästa vecka!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.