”jag, som mamma, borde ju ha koll”

Och så imorse hände det, Anton for iväg med Saga till dagis och några minuter efter att dom åkt iväg, slår det mig: FAAAAAAAAN  UTFÄRDEN och PICKNICKEN. Utfärdsväskan som alltså inte var med på Sagas hylla. Såg framför mig hur hon nu är den enda lilla ledsna tjejen på dagis vars mamma har då JÄVLA DÅLIG KOLL! Det stod ju klart och tydligt i mailet vi fick förra veckan.

IMG_4865

Jag våndas en stund, alltså några sekunder, och sedan ringer jag Anton.

– Dom har utfärd idag! OCH VI HAR INGET HEMMA! 

Det var lugnt, Saga for ju till dagis redan till kl 8 Anton hann bra åka via butiken innan han kom hem och vi hann bra fixa hennes utfärdsväska med både frukt och en liten macka innan kl 9. Hon har alltså sin röda lilla minikånken där på sin plats nu, med en picknick packad med kärlek. Denna gång behövde hon alltså inte lida för att hennes mamma är så VIRRIG. Villa aldrig att hon skall behöva lida över det! Ändå fasar jag över det varje gång, att jag skall glömma.

IMG_4987

Nåja men det som jag alltså stör mig mest på är ju att jag lägger hela ansvaret och felet på MIG. Jag menar vi är ju faktiskt två föräldrar i detta hus! Vi är två föräldrar som fått samma mail, läst samma mail och eftersom vi båda är fullt fungerande vuxna människor borde vi alltså båda vara lika ansvariga över att väskan var med. Speciellt idag eftersom det dessutom var Anton som förde henne.

Vi försöker verkligen vara jämställda jag och Anton, dela på ansvar och inte ta för givet att det alltid är mamman som skall hålla koll. 

Ändå ser jag det som mitt MITT misslyckande. Känner att ”folk” genast tänker att det är mamman som suger om barnet kommer till dagis utan utfärdsväska. Fast det var Anton som förde henne känner jag att det var MITT fel och att andra också tycker det. Lite samma som att det nog är mamman som inte har koll om barnet är ute med för lite kläder, har råddigt hår eller kommer till dagis utan utebyxor. Fast det alltså är pappan som för den morgonen. Att det liksom nog är mammas uppgift att om inte annat så berätta för pappan HUR saker och ting skall skötas. Känns det inte som att papporna fortfarande ”kommer undan” på ett helt annat sätt? Liksom jaja barnet har vinterstövlar i juli, samma fläta i håret två dagar i rad eller en pyjamas på sig, det var ju pappa som förde. Eller är det bara jag som inbillar mig? Dessutom tar inte Anton varken stress eller press över t.ex. en glömd utfärdsväska. Speciellt inte idag, då vi ju hann fixa allt.

Hur tänker ni andra, speciellt ni andra mammor där ute? Är det självklart för er att ni alltid skall ha koll? Hur mycket koll har papporna(om det alltså finns en annan förälder i samma hushåll)? Finns det någon annan virrig mamma som också lätt glömmer viktiga saker och sedan går omkring med dåligt samvete? Snälla säg att vi är flera! Och hur gör ni för att komma ihåg allt? Kalender fungerar ju annars bra, men har inte min med mig nu då jag är hemma. Dessutom tror jag att det är mammorna med koll som alltid GENAST lägger en påminnelse på telefonen för att minnas något. Jag tänker mest att jag ju nog kommer komma ihåg det, men precis som idag så finns ju risken att jag sen då inte gör det. 

Nåja, hoppas hon njuter av sin pick-nick nu i alla fall.

3 reaktioner till “”jag, som mamma, borde ju ha koll””

  1. Precis så är det hos oss, tyvärr. Jag har helt omedvetet tagit på mej att hålla reda på allt sånt här medan mannen aldrig kollar dagisets månadsbrev. Det här är nog helt klart mitt kontrollbehov som styr, fastän jag vet att mannen bra kan hålla koll så kan jag liksom inte leva utan att få veta att allt är i skick. Hos oss är det som tur mannen som för barnen så där är jag tvungen att lite på att dom får allt med på morgonen 🙂 men har vi glömt nåt så är det, enligt mej själv, mitt fel.

  2. Nå nu har vi ju inte så gamla barn ännu att det är aktuellt på det sättet, men om man jämför med andra saker. Typ släktingars födelsedagar och sånt, så känner jag nog också att det är mitt fel ifall VI skulle glömma.

  3. Mycket har nog jag koll på i vår familj också men vad gäller dagis och förskolan så har min man bättre koll och påminner mig om saker. Han har nämligen i uppgift att fylla i barnens gemensamma elektroniska kalender då vi får mejl och info från dagis och förskolan. Han brukar också fota veckoschemat som finns på väggen på dagis och skicka fotot åt mig. Kläder har han däremot noll koll på, åtminstone vad gäller att köpa dom.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.