Vad jag behöver just nu, gällande vår amning

IMG_4063

Igår var det viktkontroll för Vidars del igen, tyvärr vill inte vikten stiga i den takten som den ”borde”. Jo jag vet kurvorna är dåliga och man ska inte stressa och att det är helt okej att ge bebisen ersättning och bla bla bla. Jag vet att jag inte är en sämre mamma än någon annan, jag vet att ersättning och flaskor är precis lika bra för Vidar som att han helammas. (kanske till och med bättre då, eftersom han inte tycks växa tillräckligt på bara min mjölk)

Men jag VILL amma och jag behöver får känna att det är jobbigt att det bara strular just nu! Det är frustrerande att amma och amma och amma när han tydligen inte får i sig riktigt tillräckligt ändå. Det känns verkligen som att jag gör något fel, att jag inte förberett mig tillräckligt bra, att jag inte räcker till som mamma. (i och för sig en känsla som väl alla mammor bär på mer eller mindre..) Det är tungt att gå omkring och vara lite orolig hela tiden. Det är tungt att känna att jag har hela ansvaret kring varje måltid och hela tiden fundera på om han fått i sig tillräckligt nu eller inte. Som att jag inte hade tillräckligt att fundera på i alla fall. Med dom andra två kan jag inte minnas att det var såhär. Jag, som så hade sett framemot helamning i 6 månader, är hela tiden rädd att den drömmen skall gå i kras. För den risken finns ju, genast om man börjar rådda med flaskor och ersättning. Jag är rädd för att han ganska snabbt då kommer inse att flaskan är väldigt mycket bekvämare att äta från än bröstet. Han tycker ju om att ammas och jag VILL amma så att ge flaska till honom känns liksom inte som en lösning just nu. Det är klart jag gör det sen om det blir riktigt krisigt och visst har han fått utpumpad mjölk på flaska någon kväll då jag varit på gymmet och han blivit hungrig. Men jag känner ändå att jag inte vill börja ge honom flaska varje dag.

IMG_4072

En annan grej som jag önskar är att ingen skulle kommentera hur ofta Vidar äter. Ska han äta nu igen? Åt han inte just? Han kan väl inte vara hungrig ännu? Det hjälper liksom inte, låt mig bara langa patte så ofta han vill, ifrågasätt inte. Kommentera det inte. Han måste få äta ofta för att försöka öka på produktionen. Ifrågasätt aldrig om någon mamma ammar sitt barn ofta, vissa bebisar vill och behöver äta oftare än andra och eftersom vi inte lever på 1980-talet längre så får (och skall) man mata bebis när bebis vill. Ofta eller mer sällan, finns ju inget rätt eller fel. Dessutom känns det som att risken för att Vidar skulle bli övergödd just nu inte direkt är skyhög. Tror ni inte man som ammande mamma funderar om man gör något fel ändå, utan att någon ifrågasätter. Jag försöker faktiskt bara göra så gott jag kan.

IMG_4064

Det är inget fel med att ge flaska till sin bebis, både Adam och Saga har också fått flaska ibland Saga oftare än Adam, men dom har också tagit bröstet bra. Jag vill ju absolut inte sluta amma. Jag är beredd på att kämpa för att få det att fungera och då är ju inte lösningen ersättning. Det är superbra att ersättningen finns och att man som mamma idag kan välja hur man vill mata sitt barn, men det hade känts väldigt snopet att börja med det då jag inte alls känner mig redo för det. Jag vill tro och hoppas på att det kommer lösa sig, att vi tillsammans som ett team får amningen att fungera så att Vidar börjar växa lite mer än han gör nu. Vi ammar alltså vidare ännu, känns ändå som att hans grepp om bröstet blivit bättre så kanske det tar sig ännu.

Tusen tack till alla er som stöttar, som är med i tankarna och skickar små peppiga meddelanden ibland. Vet att jag inte är ensam om att uppleva utmaningar gällande amningen.

 

8 reaktioner till “Vad jag behöver just nu, gällande vår amning”

 1. Heja dig som kämpar vidare med amningen fast det är motigt. Jag tror att du gör helt rätt i att följa din egen instinkt och vilja istället för att lyssna på vad de kritiska rösterna runtomkring säger. Det är du som mamma som vet bäst vad ditt barn behöver! 🙂 <3

 2. Kämpa på!
  Amningste på terapihörnet hjälpte mig, kanske det kunde vara något för dig att testa om du inte redan gjort det 👍🏼

 3. Amma på bara 😊 Vidar ätet så ofta han vill, alltid är det ju inte frågan om bara mat, utan närhet och trygghet. Testa på att bädda ner dig och lillherrn i sängen, han med blöja och du så bar du bara vill. Hud mot hud. Och så länge han är en nöjd å vaken bebis samt sover okej så mår han bra skulle jag gissa 😊 De fundera ja själv på när rådis sa åt mig å tösen att hon inte går tillräckligt mycket upp i vikt när jag amma att vad är det som säger att flaska är lösningen, ersättningen behöver väl heller inte göra att vikten ökar bättre?!
  Fanns i Kaarina iaf för 2år sen amningshjälp att få, alltså inte från rådis utan imetys ry eller liknande.. 🤔 var typ en gång i månaden eller så..

  1. Ja jag försöker verkligen att amma så ofta det går, men med två andra barn som också kräver sitt är det inte alltid så enkelt. Men skall försöka bli bättre på att ha honom hud mot hud <3 skall kontakta amningspoli och se om dom har några bra tips. Vidar är ju både pigg och glad och sover bra på natten så han BORDE nog må bra 🙂 Inget av våra barn har varit på någon plusskurva så jag gissar att inte flaska heller skulle göra några desto större under 🙂 bara att amma vidare

 4. Är han missnöjd? Upplever du att han lämnar hungrig? Orkar han äta? Om han orkar äta och inte är missnöjd mellan måltider så ska du strunta i kurvor och bara amma på hans signaler. De är så ljuvligt med fungerande amning och så behändigt att bara kunna ge bröstet till 6 månader. Kämpa på och lita på att du kan, din kropp kan och din mjölk är anpassad för ditt barn och hans behov. Kram!

  1. Tusen tack för din kommentar 🙂 Han är verkligen nöjd största delen av tiden och sover bra på natten så jag har själv svårt att tror att han är hungrig. Tycker det börjar kännas bättre med amningen för varje dag som går, så jag hoppas verkligen det vänder nu. Vi njuter båda två av våra amningsstunder <3 vår egna lilla stund i vardagens kaos :p Kram

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.