Dom där riktigt dumma frågorna

”har du haft det roligt idag?” & ”vem har du lekt med?”

Har ni tänkt på att dessa frågor egentligen inte alls är speciellt bra att ställa till barnen efter en dag på dagis/förskola/skola/dagklubben/parken osv. Redan i frågan ställer man då krav på barnet. Roligt är något man måste ha haft och det är väl självklart att du lekt med någon. Jag räcker upp handen, jag har frågat dessa frågor av båda barnen. Men det var inte före jag såg Adams blick då han svarade på frågan som jag insåg hur DUM frågan är. ” jag har bara lekt med mig själv ” Svarade han då frågan om VEM han lekt med kom på tal. Bara för att frågan var ställd på ett sätt som antar att man måste ha lekt med någon så blev också svaret sagt med lite skam i rösten.

Så istället för att ställa antagande frågor försöker jag nu aktivt att fråga öppna fråga istället. Hur har DIN dag varit? Vad har DU gjort? Vill DU berätta något annat om dagen? Hur kändes det idag? och så vidare. Skall bita mig i tungan när Adam hoppar ut från taxin för att INTE fråga ” GICK DET BRA IDAG?” bara för att jag så gärna vill att det ska ha gått bra. ”Hur gick det idag, hur kändes det då du kom till förskolan”. Men jag ÖNSKAR såklart att han skall berätta om en rolig dag, om hur bra det gick att åka taxi själv och så vidare. Att vi skall hinna sitta ner en stund och prata innan det är dags att hämta hem pinglan från dagis. Det tar ett tag att vänja sig, det är ändå rätt skönt att hinna dricka varmt kaffe och myset ensam med Vidar är rätt härligt det också. Det blir en bra höst med detta gäng, även om det stormar lite just nu.

Malin-Helenius-web-2Foto: Ellen Kivistö

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.