Hur skyddar vi barnen från solen?

De senaste veckornas sol och sommarvärme väcker igen en gång tankarna på HUR man riktigt skall skydda barnen från solen? Jag är inte någon storanvändare av solkräm på barnen, men samtidigt vill jag ju inte att dom skall bränna sig i solen. Vi gillar att vara utomhus i det vackra vädret men den starka solen gör mig lite fundersam.

I mån av möjlighet försöker jag alltså skydda barnen från solen med hjälp av kläder, hattar, UV-kläder och att se till att vi inte är utomhus HELA dagen (i alla fall inte i solgasset). Nyheten för denna sommar blev dessa sol-, och sim-hattar från Polarn och Pyret. Perfekta att ha med på stranden, det går ju till och med att simma med dem. Anton tycker dom ser lite töntiga ut, hattarna alltså barnen är ju söta, men jag tycker dom är praktiska ur flera olika synvinklar.

IMG_2177

IMG_2184

 1. Dom skyddar från solen, inte bara huvudet utan också ansiktet, öronen och nacken. Det gör ju inte vanliga kepsar, vilket också är orsaken att jag ofta vill att barnen skall ha solhatt då solen är som starkast. Små brända öron är inte speciellt skönt att ha och har man hatt behöver man inte smörja med solkräm heller.
 2. Dessutom gjorde simhattarna att det var MYCKET lättare att känna igen barnen på stranden, de flesta andra barn som var där hade nämligen inget alls på huvudet.
 3. Simhatten sitter också väldigt bra på barnens huvuden och blåser inte iväg så lätt. Kan tänka mig att dessa också kan fungera bra på båtar, men vet inte eftersom vi inte testat.

IMG_2220

IMG_2224

På stranden kör vi med UV-kläder eller våtdräkt som också skyddar mot solen. Har valt att köpa 2 par UV-paitisar till barnen så att man lätt kan byta till en torr efter simning + att vi nu i år har varsin våtdräkt till kidsen. Ibland simmar dom med endast rimdräkt också, men då handlar det mer om ett dopp än att vi riktigt chillar på stranden. Känner mig tryggare med att de har UV-kläder än att man skall komma ihåg att smörja dem med solkräm. Är också lite fundersam över hur hälsosamt det är att smörja solkräm på barnen?

Hur tänker ni andra? Smörjer ni in barnen med mycket solkräm eller skyddar ni från solen på annat sätt? Eller funderar ni inte så mycket på solskydd? Ibland känner jag att jag kanske är lite väl orolig för solen, det är ju HÄLSOSAMT att vara utomhus i solen också. Men ja hur tänker ni andra?

4 reaktioner till “Hur skyddar vi barnen från solen?”

 1. Köpte till vår kille en reima uv-dräkt med långa ärmar och ben. Till på det har han med en uv-lippis. Men dessa används mest på stranden.
  För övrigt smörjer jag honom och försöker hålla oss mera i skuggan men det är inte så lätt med en unge som ska vara överallt och ingenstans!

 2. Vi använder mest täckande kläder och kompletterar med solkräm på händer, armar ansikte, öron och nacke. Och försöker få dem att hålla solglasögonen på speciellt vid sand och vatten då solen reflekteras mycket via just sand och vatten.

  Smart att ha två par uv- dräkter! Det borde vi kanske satsa på!

  1. ja solglasögon är vi lite slarviga med, det borde man ju säkert ha om man är länge vid stranden 🙂 och JA två par uv-dräkter är en väldigt bra investering om man gillar att chilla på stranden 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: