Hallonbladste inför förlossningen

Har läst en del om hallonbladste nu under denna graviditet, om vilka fördelar det kan ge och att man som gravid egentligen inte har något att förlora på att dricka det. Har ingen erfarenhet från tidigare graviditeter så detta var helt nytt för mig denna gång. Spännande att det nu börjar vara så nära förlossningen att det är aktuellt med t.ex. hallonbladste. Man blir liksom lite pirrig, graviditetsappen meddelade igår att det nu har gått 90% av graviditeten. H Ä R L I G T!

Efter några timmar i butiker i Åbo insåg jag att det inte var helt lätt att få tag på ett hallonbladste som innehåller 100% hallonblad. Köpte först ett te från Clipper, som innehåller 50% hallonblad men läste sedan att man borde dricka ett te med 100% hallonblad för att få bästa effekt. Letade vidare och hittade tillslut ett ekologiskt te med 100% hallonblad och beställde hem det.

IMG_1821

Varför skall man då dricka hallonbladste under de sista veckorna av graviditeten?

Det finns rekommendationer på att börja dricka hallobladste från och med vecka 35, vissa säger att man kan dricka det genom hela graviditeten, men för att vara på den säkra sidan valde jag ändå att börja dricka det först från vecka 35+0. Var och en väljer själv hur man gör, men rådgör gärna med kompetent vårdpersonal innan du börjar dricka hallonbladste. 

Hallonbladste stöder på ett naturligt sätt kroppens förändringar under och efter en graviditet. Ibland sägs det att man skall dricka hallonbladste för att ”starta” en förlossning, men det stämmer inte. Det handlar mer om att stärka livmodern både under graviditeten, inför förlossningen och under läkningsprocessen. Hallonbladstet bidrar bland annat till snabbare läkning och mindre blödningar efter förlossningen. Hallonbladste har en lugnande och avslappnade effekt på kroppen och hjälper till att motverka stress, bland annat innehåller hallonbladstet hormonet Oxytocin. Oxytocin frisätts naturligt i kroppen vid beröring och gör det lättare att slappna av. Hallonbladstet sägs också minska smärta under förlossningen och efter födseln. Och så hjälper teet till att ge en riktig produktion av bröstmjölk.

De nyttiga vitaminer och mineraler som finns i hallonblad är:

– C-vitamin (hög koncentration)

– E-vitamin

– Kalcium och järn

– Mangan och magnesium

– Vitamin A

– Vitamin B-komplex

– Många mineralämnen inklusive fosfor och kalium

I och med att det varit rätt så svettiga dagar nu den senaste tiden har jag valt att kyla ner tet och gjort iste istället. Riktigt gott blir det faktiskt och går att variera i det oändliga. Kokar te och lägger det i en kanna i kylskåpet, sedan är det bara att blanda ner en massa citron och lime och lite flädersaft eller det man själv vill blanda ner. Massa isbitar och TADA du har en god sommardricka som gör nytta. Varvar också med att dricka tet från clipper för att det är godare än det som är 100% hallonblad.

Någon läsare som har erfarenheter av att dricka hallonbladste? Berätta gärna!

 

2 reaktioner till “Hallonbladste inför förlossningen”

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.