För vem är dagis?

Carro hade fått en fråga på sin blogg om varför de har sin tjej (lika gammal som Saga alltså snart 4 år) på dagis även om föräldrarna var hemma just den dagen, HÄR kan man läsa inlägget. Inget konstigt med det, tycker hon hade svarat riktigt vettigt. Skrev själv också en kommentar där och konstaterade:

Tänker ofta att det är en LYX att kunna ha barnen på dagis under de timmarna som där är ledd verksamhet, och sen få ha dem hemma de andra timmarna 🙂 Lite som att man kan äta kakan och ändå ha den kvar. Därför behöver jag inte ens fundera på om Saga skall vara på dagis i höst fast jag är hemma med bebis, vi njuter helt enkelt av lyxen att få välja guldkornen från både dagis och hemma <3

Kommentaren efter min egna var däremot lite mer kritiskt inställd

”Visst låter det otroligt lyxigt men har ni som är hemma någongång tänkt på att dagisplatserna är få och att vi som av olika skäl måste jobba har svårt att få platser nära hemmet åt våra små. Eller ens syskon till samma dagis..”

Och det var då efter att jag läst den som jag började fundera och blev lite smått irriterad, både på den kommentaren och på själva frågan. Jag tycker det är orättvist att säga att t.ex. Adam och Saga ”tar” något annat barns plats på dagis. Alltså jag kan förstå tankesättet såklart och till viss mån är det väl också sant, är en barngrupp full så är den, men samtidigt anser jag ändå att mina barn har samma rätt, som alla andra barn, att ta del av den pedagogiska verksamheten som dagis erbjuder. Varför skulle de inte ha den rätten bara för att jag är hemma med en bebis? Egentligen är det ju en ickefråga, så länge som man FÅR ha barnen på dagis oberoende om man som förälder jobbar eller inte så finns det ingen rangordning om vilket barn som har mer eller mindre rätt till platserna. I slutändan är väl det viktigaste att alla har en vårdplats?

Om jag nu t.ex. tänker på Saga så skulle det inte alls kännas rätt mot henne att flytta henne från hennes trygga dagismiljö och dagiskompisar till ett nytt ställe (typ dagklubben) bara för att jag blir mammaledig. Säger inte att det är något fel på dagklubben heller, absolut inte, det är ett väldigt bra allternativ MEN för oss känns det ändå bättre att hon får gå kvar. Oberoende om det betyder att hon då ”tar” en dagisplats som hon ”inte behöver”.

Är det då mitt ansvar att se till att alla barn skall slippa till det dagis som föräldrarna önskar? Eller är det kanske ett krav man kunde ställa till kommunen istället? Oberoende hur jag väljer att göra så kan ju jag ändå OMÖJLIGT garantera att någon annan skall få just den platsen.

Dessutom tycker jag att vi idag borde ha kommit längre än att endast se på dagis som ett förvaringsställe för barn under den tiden föräldrarna är på jobb. Visst är det ju det under de riktigt tidiga mornarna eller de sena eftermiddagarna och det är ju GULD att det också finns den möjligheten för de föräldrar som jobbar och där barnet är i behov av dagvård under dessa tider. Men på dagen har de ju faktiskt varierande och stimulerande pedagogisk verksamhet, personalen som jobbar på dagis har faktiskt gått utbildningar för att på bästa sätt utveckla barnen på olika sätt. De jobbar med barnen och utvecklar barnen både som individer och i grupp och barnen får öva att vara i sociala situationer. Det är faktiskt en sak som jag som förälder uppskattar. Det är den delen som jag tror att många föräldrar uppskattar. Jag säger inte att barnen inte skulle klara sig utan det MEN jag är väldigt tacksam att våra barn får ta del av den delen också även om jag nu då inte jobbar. Jag är glad att vi får hålla kvar dagisplatsen åt Saga och sen är det kommunens ansvar att se till att alla barn som behöver dagvård får det, oberoende om Saga ”behöver” sin plats eller inte.

IMG_1390 2

En kommentar till “För vem är dagis?”

  1. Hur många dagar i veckan kommer Saga vara i dagis i höst? Kommer ni satsa på längre men färre dagar i veckan eller kortare och flera? Bara nyfiken eftersom jag själv blir hemma med bebis i sommar och försöker fundera på just detta, eftersom det för oss också är en självklarhet att blivande storasyster fortsätter i dagis i höst…

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.