Ett litet problem uppstod

Vi köpte ny bil i vintras, mest med tanke på att vi skulle rymmas bra i bilen hela familjen och att vi ibland skulle få med någon extra passagerare också. Vi sålde vår VWpassat och köpte istället en VWCaddy maxi life. Från en fempersoners bil till en sjupersoners, vi har varit super nöjda och allt har varit frid och fröjd tills jag börjar inse att vi faktiskt har ett litet dilemma. Alla stolar som vi just nu har till alla tre barn har ISOfix fästen, men vår bil har endast ISO-fix på två ställen. Hittills har det inte varit något problem, nu sitter Adam på ena sidan och Saga på andra sidan och bänken längst bak är tom. Men sen då? Hade tänkt att Adam och Saga skulle få sitta längst bak de gånger som vi alla skall åka i bilen, eller en av dem längst bak och andra i mitten bredvid bumlingen. Beror lite på hur bumlingen trivs i bilen, om han till exempel tappar tutten ofta är det ju bra att ha ett syskon bredvid som snabbt kan sätta tillbaka tutten. Om man använder raden längst bak går man miste om det ena ISOfix färstet, eftersom man behöver fälla ner ena sätet för att komma till raden längst bak. Vilket då alltså betyder att det bara finns ett fäste kvar som alltid går att använda. Hoppas ni hänger med i mitt resonemang nu, för mig är det ju självklart men om man inte är bekant med bilmodellen kan det kanske bli lite halvråddigt att hänga med.

 

bild lånad från ozbaby.fi

Adam och Saga sitter just nu i varsin bältesstol, som båda fästs fast med ISOfix i bilsätet, Sagas stol har dessutom ett extra fäste mellan benen eftersom hon är lite mindre än Adam. Det går såklart att endast använda bilens eget bälte också, men då MÅSTE man komma ihåg att spänna fast stolarna de gånger då inget barn sitter i dem. Det känns ju ändå som att de gångerna också kommer att vara ganska så ofta. Är på riktigt orolig över att jag kommer glömma bort det. Behöver knappast säga att tanken på en bältesstol som kommer flygande mot bumlingen eller mig själv vid en eventuell krock inte känns speciellt lockande. Känns inte lockande att krocka alls såklart, men ja ni förstår säkert vad jag menar.

bild lånad från ozbaby.fi

Anton har varit i kontakt med VW och kollat om det skulle vara möjligt att få ISOfix fästen till sätet längst bak, vilket såklart hade varit det bästa alternativet, men tyvärr är det inte möjligt. Stolarna känns säkrare om dom också är fast med hjälp av ISOfix, blir inte lika stor belastning på barnets kropp heller då bältet inte behöver ta både deras egen vikt och stolens vikt. Så nu är jag lite lost, HUR FAN GÖR VI NU DÅ?

De gånger jag bara har två barn med mig går det ju bra att klicka fast bådas stolar med ISOfix men om jag har alla tre med mig? Vill inte ha någon att sitta framme och vi har inte ISOfix i framsätet heller. Överväger att beställa hem en bältesbas till bumlingens babyskydd också, så att barnen sådär i vardagen kan sitta bredvid varandra alla tre. Caddyn har rakare bakbänk än våran gamla passat så jag tror att det skulle fungera bättre. Hur gör ni andra som har barn som sitter i bältesstolar, sitter stolarna fast med bilens bälte eller med bälte + ISOfix?

Bältesbas behövs också i våra andra bilar, eftersom vi inte har ISOfix där. Har ändå hellre en bas som passar i alla bilar än att jag skall behöva spänna fast bara stolen med bilens bälte (vilket ju också går) i de andra bilarna. Det var liksom väldigt korkat att beställa en ISOfix bas, tänkte inte såhär långt då ännu och länge har jag trott att det GÅR att få ISOfix till tredje raden i bilen och därmed lösa problemet så. Nåja nu får vi helt enkelt tänka om lite igen. Ha två olika baser + ett babyskydd och anpassa efter behov, eller någon annan lösning. Man kan ju sälja allt sen ändå och få tillbaka en del av pengarna i alla fall. Säkerheten i bilen är ju ändå viktig den också!

Det här med bilstolar är minsann en djungel, och jag vet att många säkert anser att Saga borde åka bakåtvänd ännu. Tänker inte desto mera skriva om det just nu i alla fall, jag rekommenderar att alla har sina barn att åka bakåtvända så länge som möjligt minst tills barnet är 4 år men gärna såklart också längre. Eftersom det helt enkelt anses vara säkrare, men jag är också smärtsamt medveten om att det inte är så lätt alla gånger. Jag vill tro att alla gör det så säkert som möjligt för sina barn under bilfärden. Och det är egentligen en helt annan diskussion.

 

En kommentar till “Ett litet problem uppstod”

  1. Hmm, vi har bara bältesstolar till alla våra tre barn (6år, 3år och 8mån) även om vår bil har isofix på iaf 3 ställen. Det lättaste är, tycker vi att 6 åringen sätter sitt bäkte själv (reaten av stolarna är fastspända ändå hela tiden trots att det ej är Isofix), men lite knepigt nog om man tror man glömmer.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: