En fredag med nygräddade munkar

IMG_1220

Det borde inte kunna bli en dålig helg om man inleder fredagen med nygräddade munkar. Har aldrig gräddat munkar förr, alltid varit lite smått rädd för det eller rädd för att det skall börja brinna alltså. Men NU tänkte jag ändå att jag skulle passa på att prova. barnen var på dagis och byggaren var på plats, tänkte alltså att han i så fall kan hjälpa mig OM det skulle börja brinna.

Googlade lite på måfå fram ett recept på munkar, hittade ett som verkade bra och körde igång. Receptet jag använt mig av kommer från bloggen katjasmat.se.

IMG_1184

Detta behövs för att baka munkar:

100g smältsmör

2,5 dl mjöl

25g jäst

1 dl socker

1,5 tsk salt

1krm kardemumma

1ägg

7-8 dl vetemjöl

1pkt kokosfett

Inte direkt invecklade saker alltså och inte heller svårt att blanda ihop degen. Smält smöret och låt det svalna lite, värm mjölken till ca 37grader. Smula i jästen i den ljumma mjölken, blanda i salt, kardemumma, ägg, socker och det smälta smöret. Rör ner mjölet och knåda tills degen är slät. Degen får vara ganska lös. Låg jäsa 30 minuter i bunken. Knåda degen på mjölat bord och dela upp den i ca 20 lika stora bollar. Låt bollarna jäsa i 30 minuter under bakduk.

IMG_1202

Värm kokosfettet i en kastrull till 180grader. Håll koll på oljan hela tiden, jag använde mig av termometer och anpassa plattans effekt vartefter oljan blir varmare. Ha kastrullens lock nära och använd ALDRIG spisfläkten då du gräddar munkarna. Jag tog säkerheten en nivå högre och laddade upp med brandfilt också. Ja alltså mina katastroftankar igen en gång. 

 

 IMG_1209

IMG_1207

Gör hålen i bollarna, dom får vara ganska stora om man vill att det skall finnas ett hål kvar också efter själva gräddningen. Jag hade munkarna i oljan ca 2 minuter per sida. Sedan lyfte jag FÖRSIKTGIT upp dem och lade dem i en skål med socker. Tappade en munk så det sprätte 180graders olja på handen, det var skönt NOT. Snurrade dem i sockret och sedan var dom klara.

IMG_1212

Ja svårare än så var det alltså inte. Dom blev verkligen helt ljuvligt goda, tänker inte berätta hur många vi redan ätit. Men jag kan ju redan nu konstatera att det inte lär räcka ända till första maj i alla fall. Jag får använda andra halvan av jästen och baka en sats till tills dess. Tips då är att spara kokosfettet och grädda munkarna i samma fett en gång till.

Det var minsann lyckliga bran och en nöjd mommo som kom hem till oss efter dagisdagen idag. Jag hade dukat fram munkarna och mjödet (som min mamma gjort) med ballonger och serpentiner och dom fick alla sätta sig vid bordet genast. Nygräddade munkar och mjöd, vilken smak av vår!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.