Egen telefon till barnen?

För ett tag sedan kom Adam och såg sådär halv finurlig ut

Mamma, hur mycket pengar har jag?

– Nog har du en del pengar i spargrisen, varför funderar du på det?

Jag tänkte bara om jag har så mycket pengar att jag kan köpa en egen iPad? 

– Oj en egen iPad? Va ska du göra med den?

Jag tycker det är dumt att du och pappa bestämmer över iPaden, om jag har en egen så bestämmer jag SJÄLV!

– Njaa, så fungerar det nog inte. Det är nog mamma och pappa som bestämmer över alla iPads i detta hus. För vi är vuxna. Också om man har en egen iPad så finns det regler.

Men jag vill i alla fall ha en egen iPad!

– En iPad kostar jätte mycket pengar och det är ingen leksak, du måste nog spara mera pengar ännu innan du har så mycket pengar.

Okej, har du pengar att sätta i min spargris?

Adamtelefon

Efter detta har jag funderat rätt mycket på det här med iPad och telefoner till barnen. Främst då till Adam eftersom han är äldre. Är också imponerad av att han räknat ut att om han köper sin iPad själv så bestämmer han själv om den. Tyvärr hade han ju lite fel där, men i alla fall. I vilken ålder börjar barnen få egna telefoner? Jag tycker inte att jag kan tänka att jag fick min första egna telefon då jag fyllde 10 år, så därför skall inte Adam få en telefon före det heller. Vi växer upp i totalt olika tider. Känner sådär spontant att en telefon blir passlig att få till 7 års dagen, någon månad innan skolan börjar.

Oberoende av ålder så kommer vi som föräldrar att sätta reglerna för telefonen/iPaden. Det att han skulle ha en egen telefon ger inte honom möjlighet att spela eller kolla på film mer än han gör nu. Tänker också på att jag själv som barn hade alla möjliga prylar, kassettspelare, walkman och game boy t.ex. Hade min första kamera redan som 8åring, en engångs kamera visserligen men ändå. Det är ju egenskaper som dagens telefon har inbyggt. Att ha en telefon betyder ju inte att han får tillgång till precis allt som man KAN ha på sin telefon. Eller för oss skulle det inte betyda det.

Till telefonen/iPaden finns ju en hel drös med bra hjälpmedel som kunde gynna Adam i hans vardag och utveckling. Allt från att han kunde fylla i sin kalender själv med bilder och filmer från dagarna till att han kan öva sitt ordförråd, öva skriva, öva räkna osv. Visst har han möjlighet till dessa saker på den spaden vi har här hemma också, men sen igen borde han ha den med sig för att kunna fota/filma t.ex. En iPad är ju så mycket mer än spel och youtube, eller den KAN vara så mycket mer. Tänker också att telefonen kunde vara en trygghet för Adam, en möjlighet att få kontakt med oss. Adam kommer åka taxi till skolan t.ex. och då är det ju bra om han har möjlighet att få kontakt med oss ifall något strular.

Hur tänker ni andra föräldrar? Ni som har lite äldre barn får gärna berätta i vilken ålder har era barn fått telefoner? Och ni med yngre barn, hur tänker ni? Har ni någon plan på när barnen skall få en egen telefon eller ser man sen då behovet uppstår? Det är såklart olika från barn till barn också, vissa barn kanske har ett större behov av en telefon än andra. Det är inget som är aktuellt riktig ännu hur som helst, är mest bara nyfiken på hur andra tänker kring detta.

 

6 reaktioner till “Egen telefon till barnen?”

  1. Ja, alltså tiderna har ju förändrats så otroligt fort när det gäller teknik så jag tycker inte man kan jämföra med sig själv längre 😉 Jag fick min första mobil när jag gick i högstadiet/gymnasiet och då var jag en av de första som fick, haha… Vi har gett telefon till present när de ska börja skolan. Och det av den enkla anledningen att de kanske måste vara hemma ensamma nångång, och ingen fast telefon i huset, och tvungna att få tag i. Dottern fyller år på sommaren, och den som fick först egen telefon, så det var enkelt att köpa före hon började i skolan. Hon var dessutom inte heller nånsin i eftis utan kom hem varje dag efter skolan och jag på väg hem från jobb och det kändes tryggt att hon kunde ringa mig när som helst. Sonen, som kom nästan tre år efter, var vi först länge fundersamma hur vi skulle göra. För det första fyller han år i februari redan och för det andra så var mina jobbtider nu förändrade (både jobb+studier) så han var i eftis varje dag. Nå, de trodde ju att det var lag på att få en telefon när man fyller 7 år så vi var ju tvungna att köpa åt honom också så han inte skulle känns sig mindre värd eller nåt. Men vi märkte att telefonvettet var nåt helt annat än dotterns. Han förstod inte hur man skulle ringa och det var svårt med det mesta. Men spelen gillade han ju… Men vi övade nog sen hela sommaren, före första klass, hur man ringer och tar emot samtal… Det har ju nog känts tryggt med honom också att veta att han kan ringa oss om det är nåt. Han cyklar ju hem ensam och ibland också är hemma före oss andra.

    1. Ja skolstarten verkar vara en tid då många barn får sin första telefon 😊 vi har tur då alla barn fyller på sommaren så det blir passliga 7års gåvor 😊👍🏼 kan tänka mej att barnens telefonmognad varierar väldigt mycket, men det gäller att öva och gå igenom regler 😊 intressant att läsa hur andra föräldrar tänker 👍🏼

  2. Samma här. Nog har barnen haft telefon nästan ända från skolstarten. Man behöver ju nog lite öva och komma överens vad telefonen används till. Våra barn har inte egentligen spel på sina telefoner. Dels för att de är lite äldre modeller, och inte ”klarar av” så många spel. Ska de spela så får de göra de på padarna hemma. Andra barn har ju nog spel, men det var bara i början det var gnäll om att varför får inte vi ha spel på telefonerna.
    Och det är ju nog en trygghet att kunna få tag på barnen och tvärtom. Vi har också eftis/taxi så det har känts bra att de har telefon från skolstarten. Också skolstarten kan ju vara en tidpunkt man ger telefonen, om barnet har födelsedag redan i början av året. Lite som en skolstart-present. Och vi har nog inte alltså satsat stora pengar på telefonerna. Jag tycker inte barnen ska behöva ha nyaste och finaste som finns på marknaden. Dock har vi alla i familjen iPhone, så vi kan faktiskt via en app se var barnen (eller telefonen då) befinner sig, om det skulle behövas.

    1. Vi har sån tur att barnen fyller år till sommaren så det blir säkert en riktigt bra 7-års gåva 😊 tror också på tydliga regler från början, att tydligt visa att det ändå är vi vuxna som bestämmer även om det är barnets telefon. Gissar vi också kommer köra på iPhones eftersom vi annars har alla Apple produkter, lätt när dom pratar med varandra och just för att se var telefonen är 😊

  3. Våra barn har också fått telefon när dom börjat skolan. Inga dyra versioner, utan en helt ”vanlig”

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.