Hobbyn och fritidsintressen

Läste Carolas inlägg ”tankar kring hobbyn åt barnen” och började fundera lite mera kring detta med hobbyn. Först på mina egna hobbyn som jag hade som barn och sedan på vilken inställning jag har inför barnens kommande(?!?) hobbyn.

IMG_0911

Vi börjar med mina egna hobbyn som barn, jag har hör och häpna ALDRIG spelat fotboll! Tycker alla barn spelat fotboll som små, i alla fall i någon form av knatteliga men NOPE inte jag. Jag har dock varit med i gymnastik och cirkusgymnastik, simning, spelat piano, handboll och ungdomsshow/teater. Som liten älskade jag gymnastik, älskade att hänga i ringar och prova på olika redskap. Tyvärr gick det inte att fortsätta med det som lite äldre barn eftersom det då handlade om att tävla och jag var helt enkelt inte tillräckligt duktig. Simningen tycker jag om, men jag hatade att tävla. Var alltid nervös och kommer ihåg episoder då tränaren lyft upp mej från bassängen efter att jag inlett tävlingen med att hoppa magplask i bassängen. Det var också under simträningen (i bastun) som en tjej berättade för mej att jag var tjock. Det hade dock inget med själva hobbyn att göra. Min pianospelar karriär blev också rätt kort, jag ville ju liksom spela roliga låtar ”my heart will go on” & ”burana-låten” och inte hålla på att plinka tåkiga låtar. Lärde mig inte riktigt att läsa noter heller, spelade istället utantill. Handbollen blev aktuell efter att vi flyttade hit till Pargas, här spelade man liksom handboll. Det var riktigt roligt, främst för att jag var rätt bra och gjorde många mål på matcherna. Spelade några år i damlaget också, innan jag istället började med teater och inte längre hade tid att varken träna eller ha matcher på helgerna. Teatern kom in i mitt liv först i gymnasiet, medverkade i två ungdomsshower och en revy, hade SÅ roligt och lärde mig massor.

Som barn blev jag aldrig tvingad till något, däremot kunde man inte skolka från sina träningar hur som helst. Hade man valt att spela handboll så fick man snällt åka iväg på träning de kvällar som det var träning. Fick prova på det jag ville prova på vilket jag uppskattar.

Våra barn då? I år har vi haft simning som hobby, famijesimning alltså. Ifjol var dom med i bollskolan, men det var lite för stimmigt med så mycket barn och våra barn var mest bara blyga och ville inte riktigt vara med. Simningen däremot ÄLSKAR båda, så det är något vi gärna fortsätter med. Saga har börjat prata om att hon vill dansa, så hon skall få prova på dans i höst. Adam är inte jättesugen på någon hobby just nu, så vi ligger lågt. Funderar lite på att anmäla honom till en teknik-simskola, för att han skall få lära sig simteknik.

IMG_0900

Någon hobby får dom gärna ha, men vill inte att det skall bli för mycket. Hobbyn behöver nödvändigtvis inte handla om träning eller fysisk aktivitet heller, eftersom man ju faktiskt kan vara aktiv med familjen också. Menar alltså att barnen gärna kan börja spela schack istället för fotboll om dom vill det. Kommer försöka peppa utan att sätta press på, försöka känna efter vad barnen själva vill göra och prova på det.

IMG_0917

Blivande dansflickan med skrubbsår på sina knän, dom kom faktiskt i samband med några lite väl ivriga piruetter som slutade i en kullerbytta på marken. Riktiga sommarben alltså, redan i april.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.