Att lära sig mera, jämställt föräldraskap

Skrev ett inlägg för ett tag sedan där jag funderade kring jämställt föräldraskap och delad föräldraledighet. HÄR kan du lästa det. Den senaste tiden har jag haft tid att tänka, fundera och se tillbaka på hur mitt liv som mamma varit hittills. Och jag har insett att det finns mycket att lära kring just jämställt föräldraskap, att vi som team PÄRON i vår familj har mycket att lära. Mest för att ge våra barn det bästa av två världar, för att ge våra barn två föräldrar istället för en ”mamma” och en ”pappa”. Passade på att leta lite ljudböcker på nextory och hittade t.ex. denna bok. Marie Björk, Vi ska ha barn När barnet är fött. Den kan jag rekommendera alla föräldrar att läsa/lyssna på. Finns också två andra böcker i serien, förlossningen och att bli gravid. Skall lyssna på dem också, tror att det finns mycket att lära där också.

IMG_0566

Jag hittade också en checklista för en jämställd vardag, HÄR hittar ni listan som PDF, skrev ut den och fyllde i den. Har också fått Anton med på tåget, så han fyllde också i checklistan. Spelade också upp delar av boken för honom och jag kände att hon faktiskt tog in vad som sades. Det handlar ju inte om att bli perfekta, men det handlar om att ta medvetna val och också kunna stå för konsekvenserna av sina val. Ett medvetet val för oss var ju nu t.ex. att öka vår medvetenhet genom att fylla i listan. Och det var verkligen intressant att gå igenom och prata om alla de olika punkterna. Tacksam över att vara gift med en klok man som VILL jobba mot en mer jämställd vardag.

IMG_0607

Det var inte speciellt svårt att fylla i listan, man skall ta ställning till olika sysslor och fundera hur ofta man själv anser att man gör den och hur ofta man anser att ens partner gör det. Alternativen är ALLTID, OFTA, IBLAND och ALDRIG. Det handlar om alla möjliga saker som hör till vardagen med småbarn, allt från vem som hjälper barnet att gå på toa, till vem som ordnar kalas, bjuder hem lekkompisar, vaknar på natten om barnet vaknar osv.

IMG_0603

För oss blev de mest intressanta punkterna de där det klart och tydligt fanns en uppdelning, att den ena föräldern ALLTID gör något medans den andra föräldern ALDRIG gör det. Som exempel kan ges att det ALLTID är jag som får sovmorgon och ALDRIG Anton, eller att det ALLTID är jag som namnmärker alla barnens kläder medans Anton ALDRIG gör det. Det mest intressanta är ju att våra åsikter dessutom stämde överens, vi är alltså båda medvetna om att det är såhär. Och inget fel med det egentligen, så länge båda två har lika många ALLTID uppgifter. Det hade inte vi, Anton hade två ALLTID ”uppgifter” på hela listan medans jag själv hade 27. Så att här finns minsann utrymme för förbättring. Jag måste släppa lite på kontrollen och släppa in Anton, ge honom möjlighet att vara mer delaktig och han måste ta mer ansvar och initiativ. Många punkter hade vi också jämnstort ansvar över, här klappade vi oss på axeln och kände oss lite extra bra. Vi var från början överens om att detta inte handlade om att ”bevisa” något, utan mera ta reda på hur läget verkligen är. Jag tror det är bra att göra listan då man är sams och inte just efter att man bråkat om att ”JAG ALLTID TÖMMER DISKMASKINEN!” Bara som ett litet tips.

Ofta tänker man ju att det är ”självklart” att den föräldern som är hemma med barnen ska ha det tyngre ansvaret på alla hemmasysslor och visst till en viss del blir det ju så. Det är klart att det t.ex. är jag som lagar lunch då jag är hemma och Anton inte är hemma. MEN det behöver inte betyda att det alltid är jag som skall planera maten, handla maten och laga maten till ALLA måltider. Många av sysslorna innehåller ju nämligen en hel del olika moment, att se behovet, planering och själva genomförandet. Jag tycker den här listan gick riktigt bra att fylla i även om vi nu utgick ifrån att jag är hemma och Anton jobbar. Så jag skulle verkligen rekommendera andra föräldrar att fylla i listan, om inte annat så för att bli medvetna om HUR MYCKET JOBB DET ÄR att leva i en vardag mitt i småbarnslivet. Berätta gärna hur ni tyckte det var, om ni blev förvånade över något.

Ju mer medvetna föräldrar vi blir, desto mer jämställda blir vi och desto bättre mår hela familjen. Ingen förlorar på en jämställd vardag!

4 reaktioner till “Att lära sig mera, jämställt föräldraskap”

  1. Bra tips, de är alltid bra med verktyg för att komma närmare en jämställd vardag. Just nu gör jag typ inget hemma eftersom jag inte ska lyfta/stå för länge. Men borde fylla i något likande sen när graviditeten är över 🙂

  2. Det här är nog super att kolla redan rätt tidigt in i föräldraskapet! För tyvärr då det gått för länge så att den ena bara har ”alltid” på sin imaginära lista så orkar man inte längre..
    Då hjälper det inte att vara efterklok.
    H. En med 14 år av ”alltid” som fick nog här förra året..

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: