Säg aldrig att någon är duktig!

Jag har en önskan, en tanke och en vädjan till människor. Säg aldrig till någon som gått ner i vikt att denna varit DUKTIG. ALDRIG, snälla, oberoende av hur välment det är. Det sätter spår hos människan som får en massa sådana kommentarer, det gör att människan känner sig så TOTALT MISSLYCKAD om hen igen skulle gå upp i vikt. För man förstår ju själv att om det är duktigt att gå ner i vikt är det väldigt ODUKTIGT att gå upp igen. Jag förstår att man inte tänker på det, att man bara vill vara snäll då man säger ”WOW DUKTIGT KÄMPAT”. Jag förstår att man inte tänkt vidare, jag har inte heller gjort det. Nu sitter jag här med tårar i ögonen, ledsen eftersom jag nu inser hur fel det blivit. Skrev tidigare inlägget ”Jag och min fina mage” (klicka på länken för att koma till inlägget) och det var egentligen då jag insåg det. Mitt i allt förstod jag varför jag hade undvikit att synas på bilder, jag skämdes eftersom jag inte längre var duktig.

IMG_0510

Baksidan av myntet är ju om/när människan inte längre är ”duktig”. Då finns där ingen hyllande kör som bekräftar att man ändå duger. Då sitter man ensam kvar och känner sig dålig, kanske funderar om man ens är värld något alls mera. Vem är jag nu? Vad gör jag nu, då jag inte längre är duktig? Jag säger inte att det går såhär för alla, säger bara att det var så det gick för mej. Och jag önskar att jag inte hade fått höra hur duktig jag varit då jag gick ner i vikt. Och igen, jag förstår att ingen menat något elakt jag är inte arg på någon. I stunden lyftes jag av alla peppande kommentarer, älskade bekräftelsen och att få känna mej just duktig. Jag fiskade efter det och fick napp, härliga bekräftelse. Jag hade inte ens tanke på att det en dag kunde vända igen. Som sagt jag älskade alla pepprande kommentarer men..

..jag vill att vi öppnar ögonen, att vi tänker igenom saker en extra gång och inte säger saker som riskerar stjälpa en hel människa. Visst känns det bra då en kör av stöttande människor hyllar en, då du får bekräftat av dem alla att du minsann är den där duktiga starka tjejen. Men det är ju inte då man behöver en hel kör av pepp. Då allt flyter på och livet ler, ja då flyger man långt med bara sina egna vingar. Peppkören behövs sen, sen då man inte ens själv längre tror man fixar något. Men då blir jag också tyst, gömmer mej och nästan skäms. Skäms inför alla de som tyckte jag var så duktig, skäms över att visa att jag inte alls var det, egentligen. Jag trodde jag var så stark, och jag var ju stark just då. Kanske jag egentligen är starkare nu, fast jag känner mej mest bara svag. Jag vet inte, det enda jag vet är att det är NU jag hade behövt höra peppkörens hyllningar.

Så jag vill be dej om en sak, tänkt efter nästa gång innan du skriver/säger att någon varit DUKTIG. Påpeka inte att någon gått ner i vikt, för det bekräftar bara att alla märker när någon gått upp i vikt också. Och tro mej då svider alla kommentarer man fått tidigare, då vänder man själv allt emot sig själv. Bekräfta hellre känslan människan har, ”härligt att se att du mår bra” ”roligt att du hittar något som ger dej energi” ”jag tycker om dej för den du är!”. Det låter banalt, men jag är evigt tacksam för de kommentarerna. För dom lyfter i alla lägen, inte bara då jag är ”duktig”.

This is me!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.