Bland transformers och dockor

IMG_0234

Här är Saga med sin docka Molly och Adam med sin docka Olle. Ju mer vi pratar och förbereder oss för lillebror, desto oftare leker dom med sina dockor. Själv var jag dockmammornas dockmamma som liten så jag är ju överlycklig då dom vill leka med sina dockor. Dockorna nattas varje kväll, dockorna är med ute och leker, dockorna matas vid matbordet och så vidare. Det är så fint att se dem leka med sina dockor, som faktiskt är kära leksaker för dem båda och jag är glad över att min mamma förstod att ge Adam en docka redan då han var riktigt liten. Olle har varit med länge nu och han är viktig för Adam.

Jag säger på inga vis att vi är perfekta då det kommer till leksaker till barnen. Våra barn är rätt så stereotypiska för sina kön. MEN dom har i alla fall möjligheter till att leka med allt, en vinst med att ha ett syskon med andra intressen än man själv har är ju att det finns MASSOR av olika leksaker i hemmet. Kan tänka mej att utbudet leksaker minskar om ett syskonpar har samma intressen? Visst har dom sina egna leksaker men samtidigt leker dom mycket tillsammans och är oftast duktiga på att samsas. Ibland leker dom med transformers, ibland leker dom med sina dockor, ibland bygger dom lego och ibland ritar och pysslar dom. Dom kommer båda få en cykelstol till sina dockor nu till födelsedagen så att båda kan cykla med sina dockor. Jag försöker också se till att dom erbjuds samma saker, Adam är med och jobbar med Anton lika ofta som Saga. Adam hänger med på kaffeträffar med vänner lika ofta som Saga. Dom skall båda hjälpa till enligt åldersnivå, båda skall städa, hänga upp sina kläder osv. Det får inte vara en självklarhet att Anton tar Adam med till traktorbutiken och jag Saga till klädbutiken, Adam och Saga är ju faktiskt lika intresserade av traktorer. Ändå blir det så lätt så, om man inte är observant. Om Adam har fått en bil från något ställe så ska Saga också få en bil och inte något prinsessigt. Om Adam fått en reklamlippis från en traktorbutik så skall Saga också få en osv. Sen väljer barnen ibland olika och då får dom göra det, men det får inte bli rutin att Adam skall vara med Anton och Saga med mej.

Försöker bli mer och mer medveten. Men som sagt inser jag ändå att vi tyvärr är rätt så köns-stereotypiska. Se bara på bilden nedan, Adam har dom gröna hörselskydden och Saga dom rosa, Adam har blåa skor och Saga har rosa, Adam har den blå pulkan och Saga den röda. Oftast får dom välja själva då det kommer till t.ex. färger på saker, vilka kläder dom vill gå med osv. Helt klart väljer Adam oftast andra färger än rosa, han har heller aldrig varit intresserad av glitter, klänningar eller liknande. Men det tror jag mest beror på att jag själv inte gillar glittriga kläder på barn. Varken Adam eller Saga har glittriga kläder, om man bortser från utklädningskläder.

Saga däremot experimenterar mycket mera än Adam, ibland väljer hon något rosa men lika ofta väljer hon något blått eller grönt eller orange. Det är lättare för en flicka att få välja själv, eftersom ingen ifrågasätter att hon har olika färger på sina kläder. Jag kan se tillbaka på Adams uppväxt och fundera om vi mer eller mindre omedvetet styrt honom för mycket, men samtidigt känner jag att han nog fått välja. Klädde honom i färgglada kläder för barn då han var liten. Sen tröttnade jag själv på skrikiga färger och övergick till mer neutrala färger. Köpte inte några kläder med tryck på innan han själv uttryckligen visste vilken figur det är och han själv kunde säga att han ville ha sådana (tycker själv kläder med tryck är rätt fula faktiskt och ännu styr jag nog vilka tryck som är okej) frågade honom om han också ville ha nagellack då jag någon gång lackade mina naglar, men han har alltid hatat att man måste klippa naglarna så att någon dessutom skulle pilla något extra med naglarna går fetbort. Saga har inte heller nagellack speciellt ofta, någon gång har hon provat men helt ärligt så orkar inte jag hålla på att lacka naglarna på ett barn. Känns onödigt, jag menar orkar ju inte ens lacka mina egna naglar så varför skulle jag då lacka hennes?

IMG_4163

Jag skulle aldrig neka någondera av barnen att välja något ”pojkigt” eller ”flickigt”. Vill Adam ha en legofriends förpackning en prinsessa tidning eller liknande köper vi det. Som jag redan konstaterade har nog Saga fått mer möjligheter än Adam. Det är inte något medvetet val, det har bara blivit så. Lillebror växer förhoppningsvis upp med flest möjligheter eftersom allt nu finns hemma. Jag vill låta barnen välja själva men måste ju inse att dom är påverkade av könsnormerna i samhället, vi är alla mer eller mindre påverkade av de. Det viktigaste är väl först att bli medveten om hur påverkade vi är. Sedan kan man aktivt börja jobba mot mer genusmedvetenhet. Jag vill lära mig mera om detta, även om det känns jobbigt att inse hur påverkad JAG är.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.