Saker jag inte vill prata om framför barnen

Det fanns en tid i mitt liv då mycket, för mycket mellan varven, kretsade kring mat och viktminskning. Tänker inte säga att det var en dålig tid, för det är inte sant. Det kändes inte dåligt då, det var inte dåligt då, inte för mig. Men jag ville aldrig tänka hur något kändes eller påverkade någon annan. Jag hade inte förmågan. För JAG var ju lycklig. Jag hittade ett intresse i hälsa och träning, ett yrke till och med. Jag lärde mig massor, om mej själv, om min kropp och om träning. Så mycket bra saker, så mycket jag är stolt över, så mycket positivt som kom ur hela den resan, så mycket som jag inte alls ångrar.

MEN I efterhand ångrar jag ändå 2 saker..

  1. Alla före och efter bilder på instagram och bloggen. Jag såg det inte då, jag ville ju bara vara motiverande, ge folk inspiration osv. Hade många förklaringar till mitt eget beteende. Får man erkänna att det handlade om ett bekräftelsebehov utav bara helvete? Snälla säg att jag är duktig nu, snälla se att jag äntligen klarade av att gå ner i vikt. SNÄLLA SE MIG! Och det är mina mest lästa inlägg och mina mest gillade bilder på instagram. Säger inte att det är fel att gilla bilderna/inläggen. Men undrar om folk tänkt igenom VAD dom gillar? Jag hade inte tänkt igenom VAD jag publicerade. Förstår att det blev som det blev där och då, det är såhär samhället ser ut. Jag klandrar ingen, men ångrar mitt eget beteende idag. Och som tur finns det möjlighet att göra om, bli klokare och inse att jag tänkte fel tidigare.
  2. Alla diskussioner om hälsosam mat framför barnen. Jag erkänner att jag gjorde fel där i ett skede, lagade annan mat till barnen än till mej själv. Sköt mig själv i benet totalt. Ju äldre barnen blir desto viktigare blir det vad man säger och vad man gör i matsituationer. Jag vill inte att dom skall komma ihåg en mamma som inte ”kunde” äta pasta eller ris. Jag har fått distans, jag har lärt mig mer om kosten sedan dess. Jag inser att det blev lite fel fokus där emellanåt. Jag är bara en människa jag också och nu tänker jag göra om och göra rätt.

IMG_0059

All mat är just bara mat, vissa dagar äter vi ”hälsosammare” mat och andra dagar äter vi mindre ”hälsosam” mat. Barnen skall inte reflektera om det är hälsosamt eller icke. För dem är det MAT, punkt! Jag vill fortfarande att barnen skall få i sig bra och näringsrik mat, men vill inte göra någon grej om de. Fortfarande vill jag att barnen skal prova på olika grönsaker och olika maträtter, men samtidigt tänker jag ju att dom faktiskt växt upp med en mamma som varit väldigt selektiv kring matbordet. Önskar så att jag hade tänkt ett steg längre, tidigare. Säger inte att alla måste äta samma sak alla dagar, men oftast i alla fall. Har insett hur jag vill att matsituationerna skall vara kring vårt matbord och mot det vill jag sträva.

Gällande träningen har dom fått en bra bild, dom säger att man tränar för att bli stark och det känns bra. Man tränar för att orka med saker. Och på den nivån vill jag ha det. Vill aldrig att dom skall koppla ihop tränande med att gå ner i vikt eller att man ”måste” träna för att unna sig något. Sådant prat går bort och jag har faktiskt börjat påpeka om någon pratar i dessa banor så att barnen hör.

Jag vet ju att jag kommer vilja bygga upp en stark kropp (jobba bort extrakilon<- först skrev jag detta, alltså snark.. samma hjulspår igen) efter förlossningen, men jag kommer att göra det ensam för mig själv. Jag kommer inte att posta före-efter bilder, jag kommer inte skriva om hur mycket jag gått ner i vikt. Det är inte där fokuset skall ligga. Jag kommer skriva om att bli stark igen, att må bra och ORKA med vardagen. Kommer skriva om träningsglädje i vardagen och tips på rolig och bra träning efter graviditet. Det är en sådan sat*ns skillnad på vinklingen där och DET önskar jag att jag hade insett tidigare. Men som sagt, jag är bara en människa jag också och ibland tar det tid innan man förstår saker.

IMG_0053

 

2 reaktioner till “Saker jag inte vill prata om framför barnen”

  1. Heja Malin! 🙂 I mitt jobb så ser jag ibland hur barnen påverkas av föräldrars tankesätt kring olika saker. Speciellt de äldre barnen som har ”tanken med sig”. Vi har barn som påverkats så pass att de vid matbordet kan sitta och uttala sig om det ena och det andra som är bra/mindre bra för kroppen. Det är inget fel på att servera mer eller mindre hälsosam mat och att ibland äta annat än vad barnen äter. Det som jag stör mig på är när barn blir serverade en helt orimligt förvrängd bild på kost och mat. Sånt ska inte små barn behöva fundera på över huvud taget. 🙂 Vill avsluta med att säga att du inte behöver känna att du har gjort något fel alls, vi har ju alla våra olika tankar under livets gång och i stunden då så kändes de helt rätt för dig. 🙂 Sköt om dig!

    1. Ja försöker mest vinkla att man äter för att växa och för att orka. Sen är det ingen skillnad om det är en pizzabit på fredagen eller grönsakssoppa på en onsdag 😊 barn ska inte behöva fundera på om de e ljus eller mörkblå mjölk, smör eller margarin osv. Vi vuxna ska se till att barnen serveras bra mat 😊 tack för din fina kommentar ❤️ kram

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.