Måndagsmorgon

IMG_0115

God morgon måndag. Har just ätit frulle och druckit en kopp kaffe, lyssnar på en ljudbok och funderar över vad jag skall hitta på idag. Vi kom oss iväg till dagis i tid idag, GLADA alla 3. Det är så skönt att få lämna två glada barn på dagis och inte känna dåligt samvete över att det varit bråk en stund innan. Jag uppmärksammade barnen på hur skön morgon vi hade haft då vi satt i bilen, berättade att jag verkligen blir glad över att vi alla varit vänner hela morgonen. Barnen höll med. Önskar oss fler av dessa mornar och färre av dom andra.

Ibland känns det som att speciellt dagismornarna är som ett enda stort minfält. Det finns så många saker som kan gå snett innan vi är i bilen och påväg till dagis. Det första som kan gå snett är att vi sover för länge, inte så att vi försover oss utan så länge att barnen inte hinner se på film en stund i sängen innan vi stiger upp. Här funderar jag ofta vad som är bättre, att dom får sova skönt tills vi ”måste” stiga upp eller om vi helt enkelt borde ha väckning en halvtimme tidigare för att hinna se på film. Idag hann vi se ett avsnitt av deras favoritprogram innan vi steg upp och alla kom vi upp från sängen glada och nöjda. Sedan är det kläderna, här är det oftast Saga som inte hittar just de kläderna hon vill ha och så kan en hel morgon vara förstörd över att just de rosa strumpbyxorna var smutsiga. Här igen har jag försökt att vi skulle plocka fram kläderna på kvällen innan, men tycker inte att det blir bättre. Under natten har hon ändå ändrat sig och vill inte längre ha leggins utan hellre strumpbyxor och kjol eller tvärtom. När håret skall fixas på Saga är det faktiskt sällan problem eftersom vi hittat lösningen. Hon klättrar upp i sin stol vid matbordet med min telefon framför sig. Hon får spela/kolla film under tiden jag borstar och flätar håret. En strategi som verkligen fungerar hos oss. Sedan är det dags för utekläderna och här finns det minsann saker att bråka om, SÅ skönt att det äntligen börjar bli varmare igen och att man snart klarar sig till dagis med bara en jacka och ett par skor. Adam klär glatt på sig sin halare och är oftast utanför dörren innan Saga ens börjat. Saga däremot bråkar så gott som dagligen om halaren. Hon vill ha jacka och byxor, ett val som jag anser att inte är hennes. När det är vinter kör vi med vinterhalare PUNKT och jag tänker inte i mars (eller annars heller för den delen) börja köpa vinterjacka och vinterbyxor till en envis snart 4 åring. Bara alla har utekläderna på så är minfältet röjt för dagen och resten av stegen tills vi vinkar hejdå på dagis går allt som oftast utan problem.

IMG_0117

Oj så hälsosamt det var att spjälka upp morgonen såhär, att verkligen SE vilka delar av morgonen som är mer kritiska och också såhär i lugn och ro fundera över hur man kunde undvika explosion. Kanske vi helt enkelt löser morgonen med att vakna en halvtimme tidigare då. Problemet med vinterhalare är ju också övergående som tur, jag tror och hoppas ju ändå på att vinterhalaren inte skall behövas sådär supermånga veckor till. Måste bli bättre på att planera, även om jag ju verkligen inte är den bästa på just den biten. I slutändan vinner vi alla mer på att ha glada mornar ändå.

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.