Ett hjälpmedel i vardagen

Adam har ett häfte, som han har med sig varje dag till både dagis och till sina terapier. Häftet är nästan lite som hans blogg eller dagbok om man så vill. Dit limmar vi foton på händelser, vi ritar bilder på olika saker han varit med om / skall vara med om och så vidare. Att sitta och bläddra i häftet är en av favoritsysslorna här hemma. Vi har snart fyllt ett helt häfte och idag klickade jag hem ett nytt.

IMG_0134

Såhär kan t.ex. en vecka se ut. Varken jag eller Anton är speciellt konstnärliga vilket gör själva ritmomentet lite svårare. Som TUR blev vi tipsade om att köpa en sprocket, med den kan vi lätt printa ut små foton från telefonen. Lätt som en plätt och häftet blir så mycket mer levande då det blandas upp med något foto mellan varven.

IMG_0130

Dom ritar också i häftet på dagis och på Adams terapier. Så roligt då vi alla tillsammans kan se vad dom gjort på dagis eller på hans terapier. Bilderna och teckningarna hjälper Adam att komma ihåg och berätta om sin dag. Dessutom är det ju ett perfekt sätt för oss andra att dokumentera våra veckor. Såhär ser t.ex. dagens ruta ut, som berättar att Adam varit på dagis och att han lekt ute med Saga och deras dockor Olle & Molly.

IMG_0131

Imorgon ser man att det är dags för regnbågen och på onsdagen skall vi rita in simning med dagis. Vissa dagar hinner eller glömmer vi att fylla i, ibland glöms också häftet på dagis *host host slarviga päron* men det är inte hela världen det heller. Oftast påminner Adam oss. Beställde nu också ett häfte till Saga, hon har haft ett eget nu också men mest använt det som målarbok och kladdat på random på de olika sidorna. Nu börjar jag märka att hon också gärna skulle ha ett häfte. Inte för att hon egentligen behöver ett, men sen igen är det aldrig fel att öva tidsuppfattning och begrepp med henne heller. Här hemma kan vi bra fylla i hennes häfte, men hon kommer ju inte att ha med sitt häfte till dagis.

Det tog ganska länge innan vi kom in i att verkligen använda oss av Adams häfte, men nu börjar det kännas som att vi har fått rutin på det. Borde ännu bli bättre på att lägga in de händelser som komma skall. Men en sak i taget. Mest har vi nu som sagt övat oss på att komma ihåg vad som hänt under dagen. Och att se vad som hände dagen innan. Nu då det börjar sitta övar vi vidare på nästa steg. Häftigt ändå hur stor nytta han har av en så enkel grej som ett häfte. Tyvärr görs dessa häften endast på finska, men eftersom dagarna ändå är färgkodade så gör det inget. Adam har stenkoll på vilken dag som är vilken. T.ex. vet han att han alltid är ledig på tisdag som är den blåa dagen. Tänk så mycket man själv också får lära sig genom sina barn. Häftigt är det.

 

2 reaktioner till “Ett hjälpmedel i vardagen”

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.