Mammalistan 2.0 by CarolaEkman.fi

Eftersom hjärnan är både full och tom på samma gång just nu så passar det perfekt att fylla i en lista om den viktigaste rollen i mitt liv, nämligen Carros mammalista. HÄR kommer du till Carros inlägg, fyll i listan du också och kom ihåg att länka tillbaka till Carros blogg.

Så here WE GO!

799A6648

Hur många barn har du, och hur många planerar du att skaffa?

Idag har vi 2 barn och ett tredje på kommande. Trodde länge att jag var klar och färdig med två barn, men i och med denna graviditet har jag insett att man sällan kan planera livet och att det kan bli hur bra som helst ändå. Det kan bra hända att jag känner att vi är klara nu i och med lillebror, men någonstans djupt inne i mitt mammahjärta finns nog plats för ett fjärde barn också. Anton har alltid sagt att han vill ha 4 barn, länge skrattade jag och sa att han får byta fru i så fall men här sitter jag ändå nu och är gravid med nummer 3. Vi får helt enkelt se, hur livet och vardagen blir nu och hur allt känns sen då lillebror inte längre är bebis. Sen kan man ju sällan bara ”skaffa” ett barn heller, men det tror och hoppas jag att ni alla förstår.

Något du älskar att göra med ditt/dina barn?

Jag älskar dagar då alla är på bra humör, då alla vaknar glada och livet liksom flyter på. Något som ändå är rätt så ovanligt, att liksom dagen flyter utan friktion och alla bara är nöjda och glada. Det är väl därför man njuter extra när det väl händer. Jag älskar egentligen att göra det mesta tillsammans med mina barn bara jag själv känner mig i balans. Tycker om att åka till simhallen med barnen, att sitta i bilen påväg till Österbotten, att mysa framför en film tillsammans och att sitta och titta på då dom leker tillsammans. JA och en av de BÄSTA sakerna jag vet är att sitta och se på då Anton leker med barnen, oj då svämmar hjärtat över av kärlek. Att lite utifrån få stå och titta på min familj.

799A6589

Trivdes du som gravid?

Första och andra gången trivdes jag väldigt bra, mådde helt okej och hade bra med ork. Ja man kan säga att jag njöt av att vara gravid. Tredje gången gick jag in i graviditeten men ett jävla självförtroende, nu skulle jag minsann vara den där aktiva kvinnan som tränar och mår bra och strålar och njuter och.. Vilken jävla käftsmäll det blev, illamående från helvete, konstant sjuk, slutstressad.. Ja de blev minsann inte som jag hade tänkt mig, jobbar hårt för att inte se det som ett misslyckande. Jag kan ju liksom inte påverka hur jag mår. Mitt i allt detta känner ja ändå en sån otrolig kärlek till det lilla pyret som gör kullerbyttor där i magen. Det är ändå en så kort tid som graviditeten håller i sig, och jag tror och hoppas att jag hittar tillbaka till mej själv igen efteråt.

Har ditt liv förändrats sedan du fick barn?

Jodå visst var det en hel del förändringar då, för 6 år sedan. Som 21 åring var jag ju ändå bland de första som fick barn, och visst hade mammarollen ett pris. Samtidigt är jag glad, jag fick se vilka vänner som var på riktigt, jag fick en helt ny vänskapskrets och jag saknade inte mitt gamla liv nämnvärt. Jag var inte någon partyprisse året innan jag blev gravid heller, vi hade inte heller något behov av att hinna resa eller göra andra stora saker innan vi fick barn och vi behövde inte känna att vi gav upp något.

799A6469

Det bästa som finns med att vara mamma?

Det absolut bästa är nog den villkorslösa kärleken, att se på sina barn och bara känna att man älskar dem så mycket att det gör ont. Att se barnens kärlek för hela vår familj. Att få vara den som barnen vill krama då dom är ledsna (jag eller Anton alltså), att vara den som dom vill krama då dom är så lyckliga att dom inte ens vet vart dom skall ta vägen. Att vara någons trygghet. Att få vara DEN för någon, som min egen mamma är för mig.

Något mindre roligt med att vara mamma?

Att tvivla på sig själv i rollen som mamma, att se barnen ledsna och olyckliga. Att inse att jag inte kommer kunna skydda dem från allt ont som finns i världen. Att stå vid spisen och försöka laga mat, samtidigt som man försöker se till att barnen inte har ihjäl varandra. Öronsuset efter att en arg 3,5 åring gallskrikit över något. Att gå och sova på kvällen och veta att jag borde ha orkat lite till, inte bränt propparna och blivit arg.

799A5724

Ditt bästa tips för en ny mamma?

Våga lyssna på människor som du känner att har samma värderingar som du själv. Våga ta emot hjälp och stöd av personer som du själv litar på, våga fråga om du är osäker och våga stå på dig själv då du känner att något känns fel. Våga erkänna för dej själv att du inte kan eller behöver ha koll på ALLT genast. Försök ta dagen som den kommer och jämför dej inte med andra mammor. Från dag 1 skall du intala dej själv att du är den bästa mamman för just ditt barn, ditt barn vill inte ha någon annan mamma än just DU.

Något du inte hade förväntat dig att skulle komma med mammarollen?

Nära vänskapsrelationer med människor jag aldrig hade träffat om det inte varit för barn i samma ålder. En ständig oror för att jag själv eller någon i min familj skall bli sjuk.

799A6656

Känner du dig bekväm med att visa bilder och skriva om dina barn på sociala medier?

Jodå det gör jag. Ju äldre dom blir desto mindre vill jag skriva OM dom, skriver mer om MIN del av det hela. Om ni förstår hur jag menar. Jag vill kunna stå för alla de texter som finns om barnen och vår vardag. Jag skriver ärligt om vår vardag utan att hänga ut barnen för mycket. Gällande bilder så väljer jag att inte sätta upp bilder som känns opassande för internet. Barnen får hellre vara söta och roliga på sociala medier, ibland skulle det vara lockande att filma en hysteriskt arg 3,5 åring MEN det känns inte helt okej.

Topp 3 vardagsrätter du gör till ditt barn/barnen?

Makaronilåda med bönpasta. Känner mej alltid lite extra nöjd då, som sådär snällt lurar i kidsen bönor när dom tror dom äter pasta. Kyckling, ris och ”mommosås”, ett säkert kort om man vill att dom skall äta duktigt. Pestolax med potatismos, lätt mat som går snabbt att göra och blir lika gått varje gång. Burkpesto på en laxbit och in i ugnen, lättare än så blir det inte.

Ger du ditt barn/dina barn sötsaker?

Försöker att vi skall ha en så avslappnad inställning som möjligt till sötsaker. Vi har godisdag på fredagar och då får barnen välja några godisar i lösgodishyllan, ibland väljer dom att ta ett kinder-ägg istället och ibland blir det en slickepinne. På kalas är det fritt fram att äta det som bjuds på, bjuder mommo på kex till kaffet får dom äta det. De flesta i våra kretsar har samma tankar kring barn och socker, vilket leder till att det sällan blir konflikter kring detta. Våra barn har också rätt så bra spärrar och jag behöver sällan säga till att dom inte får ta mera. Själv saknar jag fortfarande den spärren och försöker därför aktivt lära barnen att känna efter själva. Jag vet ju resultatet av att någon ständigt sagt ”nu var det sen sista kexet”. Visst får man säga så ibland också, men som sagt så behövs det inte så ofta. Just nu har vi detta på en nivå som känns fungerande för oss. Ser hellre över sockerinnehållet i barnen frukost, mellis och kvällis. Liksom att man håller skillnad på morgonmål och efterrätt.

_MG_6653

Hur mycket ensamtid tar du och din partner för varandra sen ni fick barn?

Nu då barnen är större har vi en hel del tumistid tillsammans. En helg i Stockholm eller någon timme på K-rauta. Vi har turen att ha många runt omkring oss som mer än gärna umgås med barnen någon timme så att vi skall hinna uträtta ärenden tillsammans. Vi är inte speciellt bra på att gå ut och äta eller liknande, men vi uppskattar all form av tumistid. Resorna till och från Österbotten är t.ex. helt superbra. Barnen sover ofta någon timme och då hinner man prata ostört utan att någon ”måste” göra något annat. Vi försöker också ge varandra utrymme för egentid genom att ena åker iväg med barnen till butiken så att den andra får vara ensam hemma en stund eller liknande. Svåraste för oss den senare tiden har varit att fåt till familjetid hela familjen, så där har vi aktivt fått börja ta beslut att NU är vi alla bara hemma tillsammans utan måsten. En sådan kväll i veckan är minimi och jag känner att hela familjen mår bättre av det.

799A6519

Umgås du ofta med andra mammor + barn?

Då jag var mammaledig gjorde jag det, gick på familjecaffeer, hade playdates osv. Men i och med att jag jobbat på kvällarna det senaste året och barnen lekt med kompisar på dagis på dagen så har det blivit väldigt lite mamma+barn träffar. Hoppas det skall bli mer av den vara igen nu då jag blir mammaledig.

Känner du en press att du borde vara på ett visst sätt som mamma?

Pressen kommer i så fall från mig själv, känner mig rätt så säker i min roll som mamma. Känner att jag vet hur jag vill vara mot och med mina barn. Känner inget behov att berätta att mitt sätt är det rätta och känner inte heller något behov av att försöka få andra att göra som jag. Om jag känner att jag blir stressad av någon annan mamma på en blogg eller på instagram väljer jag bara att ta en paus från det kontot eller sluta följa helt. Pratar gärna om hur vi tänker kring barnen, men kan bra acceptera att andra tänker på ett annat sätt. Det finns fler än ett sätt att göra rätt!

Alla bilder i inlägget är fotade av vår bröllopsfotograf Anna Riska

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: