Nervöst

I morgon skall vi till tandläkaren med Adam, han skall lappa ett hål. Ett hål som fick en tillfällig lappning i december under riktigt tråkiga omständigheter. En hysteriskt skrikande liten pojke, en mamma med tårarna rinnande brännande bakom ögonlocken samtidigt som jag försökte få honom att lugna ner sig och öppna munnen. Till slut gick det någolunda och tanden lappades. I morgon skall de då fixas ordentligt, eftersom Adam upplevde det hela som väldigt obehagligt sist kommer han nu ges lugnande innan. Jag håller tummar och tår för att medicinen skall hjälpa och göra att han hålls lugn och att upplevelsen inte blir allt för traumatiskt denna gång.

Vi har pratat om detta i några dagar nu, han har processat det och vi har tillsammans kommit överens om att han efter ingreppet är klart skall få välja en ny legoförpackning. Säga vad man vill om att muta sina barn, men i situationer som denna känns det ändå som ett bra alternativ. Adam kan hålla fokus på att han faktiskt kommer att få en ny leksak efteråt. Som 5 åring förstår han inte varför tanden måste fixas, och om en liten muta kan få honom att kämpa sig igenom detta är det verkligen värt det. Om det inte går att fixa tanden imorgon kommer dom behöva söva ner honom. DET känns ännu läskigare, så jag hoppas det fixar sig imorgon.

799A5956

foto: Anna Riska

Anton, som annars är lugnet själv, lider själv av skräck för tandläkaren så honom har vi inte mycket nytta av imorgon. Det gäller bara för mamman i familjen att samla mod och krafter så att jag klarar av att hålla lugnet och vara stark för bådas del. Den lilla patienten sover redan skönt men mamman ligger och våndas. Tänk hur obehaglig detta känns för mig, en ”liten” grej som att fixa en tand. Med fasa tänker jag på alla de föräldrar som behöver se på då deras barn går igenom långt mycket värre saker. Vi behöver ändå bara få tanden fixad och sedan får jag ta med mig en frisk pojke hem igen. Perspektivet man får av dessa tankar, gör nästan att hela inlägget känns onödigt. Ändå är jag nervös, ändå önskar jag att han inte skulle behöva lappa tanden.

Ni håller tummarna för oss va?

2 reaktioner till “Nervöst”

  1. Såklart!Hoppas det går bra.Har en bekant vars flicka fick lustgas och efter det tyckte det var jätteroligt att gå till tandläkaren:-)

    1. det låter som en bättre upplevelse än dagens.. vi fick avbryta igen och väntar nu på remiss till tyks istället. Nå hellre får han sova än att hon ska genomlida detta flera gånger :/

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: