Kan vi prata om magsjukan och hur man beter sig efter den?

IMG_9912

Varje år, VARJE ÅR som vi haft något barn på dagis så har HELA familjen drabbats av magsjukan minst en gång. Anton, som inte haft magsjuka sedan han själv var barn, har också blivit sjuk och jag gissar ändå på att bobborna oftast kommer hem till oss från dagis. Jag vet, precis som så många andra småbarnsföräldrar, att man lättare blir sjuk om man har barn på dagis. Många barn på samma plats gör att egna barn lättare smittas och säkert också smittar andra. Önskade verkligen att vi skulle slippa det eländet denna vinter, speciellt med tanke på att jag redan mått illa hela hösten. Men så igår, började 1 av 4 barn spy här hemma och det vrider sig i magen på mig. Är det nu vi alla skall bli sjuka? 4 barn och 2 vuxna på 1 toalett känns inte helt optimalt. Snabbt som blixten skickade jag meddelande till både dagis och ergoterapeuten att det inplanerade mötet på dagis idag måste inhiberas för Adams del. Jag vill inte föra honom till dagis (även om han gick och sova FULLT FRISK och vaknade likaså imorse) med risk för att han skall bli sjuk där eller smitta ner någon annan på dagis. De känns surt att behöva avboka morgondagen, men vi har inget val.

Hoppas så innerligt att andra föräldrar tänker på samma sätt. Kan vi vuxna försöka ta vårt ansvar denna vinter? Kan vi se till att våra barn inte kommer till dagis innan dom OCH ALLA ANDRA I FAMILJEN varit symtomfria i 48H? Magsjukor kommer ju säkert alltid att finnas, men om man kunde minimera den ens lite skulle ju alla vinna på det, eller hur? Symtomfri betyder ju inte att det var 2 dygn sen senaste spyan, symtomfri betyder att barnet (eller man själv för den delen) och alla syskon i familjen inte heller haft diarré eller stegring eller dålig aptit under de senaste 2 dygnen. Man skall alltså vara helt frisk innan man kommer tillbaka till dagis. För barnets skull, för de andra barnens skull, för föräldrarnas skull och för personalens skull. Detta pratas det om på varje föräldramöte och ändå känns det som att det inte är något som alla föräldrar respekterar.

Det är ett pusslande att få ihop vardagen då kidsen är sjuka, men det är ju VÅRT ansvar som föräldrar att pussla ihop det. 

Sjuka barn skall inte vara på dagis, det tycker väl alla. Och jag förstår att man inte alltid kan hålla barnen hemma tills snoret slutat rinna, eftersom snoret rinner på kidsen under så gott som hela hösten och vintern i värsta fall. Men om vi i alla fall kunde hålla kidsen hemma så länge skiten rinner, så skulle vi redan komma långt. Har man småbarn måste man liksom räkna med att vabba, man måste ha ett jobb som möjliggör vabb eller hitta någon annan lösning som gör att barnen kan stanna hemma från dagis tills de är friska. Det är svårt, I know, men vi måste fixa de!

Idag borde det vara dagisdag för våra kids, men det blev det alltså inte. Tur för övriga familjer på dagis så har vi i alla fall inte varit på dagis på över 1 vecka, i och med att Saga var flunssig förra veckan. Så just denna gång kommer smittan från andra håll. För att skona andra och oss själva hålls vi hemma i 2 dagar till, om inte någon annan blir sjuk förståss, då blir det längre. I hopp om att resten av oss skall klara oss och samtidigt beredda på att vi kan åka dit en efter en hela bunten.

IMG_9898

Håll tummarna att vi andra slipper!

 

2 reaktioner till “Kan vi prata om magsjukan och hur man beter sig efter den?”

  1. Ja, den verkar snurra nu. Vi valde att ha Vincent hemma halva resten av veckan då det snurrar på hans dagis och vi har möjlighet just nu att ha honom hemma i stället. Skulle jag ha flera barn i dagvård skulle jag också välja ha alla hemma fastän bara en är sjuk just för att minska spridningen. Det är ju tyvärr så att endel försöker dölja att de har haft magsjuka och det kommer fram från barnen sen att den och den minsann har spytt i natt/under helgen… :/ Hoppas ni andra klarar er undan. Som tips kan det löna sig att ta bort handdukarna på wc och endast använda pappershanddukar/hushållspapper och komma ihåg att torka alla handtag, strömbrytare etc som den sjuka kan tänkas ha rört med desinficerande medel.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: