”men det är ju inte något fel på Adam! varför behöver han terapier?”

Vi hade ett möte på dagis här om veckan, ett möte som gällde våran blivande förskolepojke och hans kommande förskolestart nu till hösten. Ett möte där både barnträdgårdsläraren och specialbarnträdgårdsläraren deltog, tillsammans med barnpsykologen, talterapeuten och ergoterapeuten. Vi föräldrar var också med och tillsammans gick vi helt enkelt igenom det senaste året, hur terapierna gått och går och hur vi alla på olika håll och gemensamt kan stöda Adam i hans utveckling. Vi pratade också om den kommande förskolan och skolan (hallå GALENSKAP att killen är så stor att sådant är aktuellt?!?) eftersom vi valt, i samrådan med dessa tidigare nämnda personer, att ansöka om en förskoleplats i ett annat dagis än det Adam ”hör” till geografiskt. Helt enkelt för att han skall lära känna de barn som kommer börja i samma skola som honom sen, då han börjar ettan.

Jag satt där under mötet och kände mig så RÖRD över att alla människor som samlades i rummet var där endast för Adams skull. Tänkt ändå vilken LYX han har och vilken lyx vi har, som får all denna service och hjälp så gott som gratis. Dagisavgiften är ju inte gratis såklart, men allt det andra FÅR Adam. Det är minsann något att vara tacksam över!

IMG_0725

Vid 4-års kollen på rådis konstaterades att Adam skulle kunna ha nytta av att gå till både talterapeut och ergoterapeut för bedömmningsträffar. Efter dessa träffar visade det sig, vilket vi också själva hade trott, att Adam behöver lite extra hjälp och stöd. Och OJ vilket stöd vi fått, jag är verkligen så glad över att rådis lotsade in oss mot rätt riktning redan då han var 4. Vi fick själva också ha en åsikt, om vi trodde att Adam kunde ha nytta av detta redan nu eller om vi ville vänta till 5 års kollen. Min spontana åsikt var och är att vi GÄRNA tar emot all extra hjälp och allt extra stöd som vi bara kan få, för att våra barn skall få en så bra och problemfri vardag som möjligt. Är så glad över att vi tog emot hjälpen, att vi kom igång med hela denna rumba redan vid 4 år istället för att missa ett helt år och komma igång med allt först nu året innan förskolan. För Adams skull har det extra året verkligen inte gett annat än positiva saker!

IMG_9806

”men det är ju inget fel på Adam? varför behöver han terapier?” Nej precis, det är ju inte något fel på honom, eller på något annat barn som har nytta av terapier av olika slag. Adam är som vilken vanlig blivande 6 åring som helst på så många sätt, han leker med sina kompisar på dagis, han är aktiv och glad mest hela tiden, men vid vissa situationer behöver han extra hjälp och stöd. Mer dramatiskt än så är det inte, mer annorlunda är så är han inte. Adam älskar att åka till regnbågen (terapistället i Åbo dit vi får gå till) han är så stolt och nöjd då han berättar vad dom jobbat med och lekt tillsammans med tal- eller ergoterapeuten. Och han gör så stora framsteg hela tiden. Så skönt att få vägledning också, så att vi som föräldrar på bästa sätt skall kunna hjälpa Adam.

Tänk ändå vilket fint system vi har, att det erbjuds hjälp och stöd till de barn som behöver det. Saga väntar ivrigt på sin 4års kontroll eftersom hon också vill börja gå till regnbågen, och jag ÄLSKAR att det är den vägen barnen ser på det. Att åka till regnbågen är något man VILL göra och inte något man måste. Det är aldrig Adam som är sur då det är terapidag, det är Saga. Adam får gå till ett magiskt rum med massa skojiga saker och leka. Vilket barn hade inte älskat det? Jag förstår att Saga är avis. Hon kommer knappast att behöva samma stöd som sin storebror, inte i nuläget i alla fall. Dessa 1,5 år med olika former av terapier har gjort att jag ALLTID kommer ställa mig positivt till att få möjlighet att ge mina barn det lilla extra stödet om det behövs.

 

2 reaktioner till “”men det är ju inte något fel på Adam! varför behöver han terapier?””

  1. Tummen upp!Rätt inställning ni har därhemma.Tänk om alla föräldrar skulle tänka som ni och ta emot hjälp och stöd i ett tidigt skede.Alla är vi olika och ändå lika bra, både barn och vuxna.Ibland behövs bara lite extra stöd i vissa skeden av livet.Jag jobbar själv på en skola och kan säga att det är guldvärt för era barn att ha föräldrar som har den inställning ni har!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.