”vem skall vara MIN bebis Robbe”

Mina föräldrar är skilda, dom har varit det i över 20 år och det är alltså något som jag växt upp med. Det har satt sina spår och det har påverkat mig på olika sätt. Men det skall inte detta inlägg handla om. Vill inte skriva om allt det jobbiga idag, utan vill lyfta fram en annan sida mina barns sida. Sidan som gör att också en splittrad familj kan resultera i något fint som ger barnen flera viktiga människor istället för färre.

Saga är väldigt intresserad av familjen, av vem som varit i vems mage, vem som är pappa åt vem och så vidare. Hon försöker greppa att jag alltså varit i hennes mommos mage, lika så hennes moster. Sagas pappa har varit i Sagas fammos mage och så vidare. Inte så lätt för en 3,5 åring att förstå men mer och mer börjar pusselbitarna falla på plats för henne och hon räknade t.ex. ut att jag skulle bli mommo till hennes barn sen den dagen då hon får barn. Agerar också mommo till hennes docka Molly ibland, barnvakter och sköter precis som hennes egna mommo gör. Att prata om familjer är samtal hon gärna har med vuxna, många många gånger.

För mina barn är det lika självklart att fammo och faffa hör ihop som att mommo och moffi inte gör det. För dom har mommo alltid varit tillsammans med Robbe och dom pratar om mommo och Robbe lika naturligt som dom pratar om sin fammo och faffa. Saga hade haft en diskussion med min mamma om sen då Saga får en bebis i magen. Saga hade då konstaterat att hon blir mamma och att jag kommer bli bebisens mommo, Anton blir bebisen moffa. Sen hade hon stannat upp, funderat och sen utbrast hon ” MEN vem skall bli min bebis Robbe?!?”. Och det gör mig så lycklig, att hon som 3,5 åring inser att hennes barn kanske inte får någon extra. Om jag och Anton är tillsammans (vilket vi ju såklart siktar på att vara) då Saga får barn så kommer hennes barn alltså att sakna en Robbe.

Och det är ju just så det är, vem som är viktig för barnen bestäms inte i gener och släktskap. Vem som är viktig för barnen bestäms i att man visar kärlek och omtanke för barnen, att man ger av sin tid och att man visar att man finns där för dem. Allt detta gör Sagas Robbe och jag förstår att hon idag kan tycka att hennes barn minsann också måste få en egen Robbe, att alla barn borde ha en egen Robbe. Mamma och Saga hade sedan pratat klart om hur det blir sen då Saga blir mamma, och dom hade också kommit överens om att Sagas Robbe också skulle bli hennes bebis Robbe.

_MG_6622.jpg

Det är minsann inte alltid lätt med skilsmässor i familjer, men allt är inte bara negativt heller. Jag kan hålla med Saga om att hon och Adam har tur som får ha sin mommo och Robbe, alla barn borde få ha en Robbe att leka och busa med.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.